Кое е любимото ви ястие? А това на кожата ви? Най-вероятно нещо, което да й помага да запази младежкия си вид. За тази цел се "грижи" колагенът.
Товае основният протеин в организма ни – около 30% от останалите протеини се състоят от него. Затова си струва да му обърнем по-сериозно внимание. В този ред на мисли, голяма част от дермата се състои именно от колаген. Той функционира на принципа на възглавничка, която не позволява на кожата ни да увисне. С времето влакната на колагена се разрушават, нови не се произвеждат, в резултат на което се появяват бръчки. Любопитен е фактът, че далеч не всички кремове, съдържащи този компонент, помагат в борбата с годините, тъй като неговите молекули са твърде големи, за да проникнат в дълбокия слой на дермата. Затова и експертите на козметичните гиганти насочват усилията си към разработване на съставки, които да подпомагат произвеждането на колаген. Което съвсем не значи, че на нас ни остава единствено да разчитаме на тях. Напротив – храната, която ежедневно консумираме, може да бъде идеалния съюзник в борбата с бръчиците.
-
Сьомга или всяка друга по-мазна риба, която е богата на омега киселините -3, -6 и -9.
-
Пуешко – това месо съдържа много протеини и карнозин – вещества, които не позволяват на колагена да се разрушава.
-
Спанак, зеле, салата и други зелени зеленчуци, тъй като те съдържат лутеин, който неутрализира свободните радикали.
-
Боровинки или други ягоди, богати на витамин C, който е особено важен за произвеждането на колаген.
На дамите, които обожават да прегрешават с нещо сладичко, ще кажем, че захарта е най-големият враг на гладката кожа, тъй като нейните влакна „застават” между тези на колагена и кожата губи от своята еластичност.