Вкусните и полезни сезонни плодове, част 1

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

В определения сезон е добре плодовете да се консумират активно. Те зреят под слънчевите лъчи и запазват съдържащите се в тях витамини.

Би следвало да не подлежат на допълнително третиране, за да бъдат успешно транспортирани, без прилагане на консерванти, пестициди.

Затова ще обърнем внимание на техните особености.

Ягодата

Ароматен, вкусен, свеж и нискокалоричен плод. Съдържа два пъти по-малко прости захари отколкото кивито и портокалите.

Всъщност апетитният червен плод може да се похапва в умерени количества дори и при спазване на нисковъглехидратна диета.

Градинската култивирана ягода (Fragaria х ananassa, Rosaceae) е популярният наследник на малките и много ароматни диви ягоди, виреещи в умерените климатични зони на Европа, двете Америки и Азия.

През 18-ти век френският ботаник Франсоа Фрезиер успява да кръстоса два диви сорта ягоди и получава познатият ни едър, месест и сърцевиден плод.

Култивираните градински ягоди бързо стават изключително популярни в Европа и биват пренесени в Северна Америка.

След няколко века селекция вече има над 600 сорта ягоди, различаващи се по сладост, цвят, големина, плътност, аромат.

Ето няколко важни качества на ягодата, допринасяща за красотата и здравето ни.

Едни от най-богатите на витамин С плодове!

В 100 г ягоди се съдържат 55 мг витамин С.

Високо съдържание на бета-каротин

Ягодите са богати и на бета-каротин. А той е силен антиоксидант и мощен имуностимулатор, който тялото трансформира във витамин А.

При недостига му имаме чупливост на космите и ноктите, както и общо отслабване съпротивителните сили срещу инфекции.

Антиоксидантите в този плод помагат кожата да си върне блясъка. И дори имат способността да поправят щетите, причинени от фактори на околната среда като ултравиолетовите лъчи и замърсения градски въздух.

Високо съдържание на витамини от групата В

В ягодата има витамин В2 с около два пъти повече от много други широко разпространени у нас плодове като ябълки, дини, череши, круши, сливи, лимони, портокали, пъпеши. А витамин В1 пък е почти толкова, колкото в черешите, крушите, ябълките, прасковите и кайсиите.

Вкусният плод има добро влияние и върху сърдечносъдовата система.

Има благотворно влияние върху кръвното налягане, мазнините и лошия холестерол, когато ги хапваме поне 3-4 пъти седмично и не във вид на сладка и компоти.

Комбинация от антиоксиданти и противовъзпалителни вещества пък регулира кръвната захар.

Изследвания сочат, че пресните и екологично чисти ягоди дори могат да намалят влиянието на приета наскоро с храната бяла захар чрез съдържащия се в тях особен вид полифенол-елагитанин.

7 храни за качествен сън

Хидратиращи храни
 


 

Коментари към "Вкусните и полезни сезонни плодове, част 1 ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg