Ако се чудите с каква гозба да зарадвате вкъщи, Ви предлагаме едно много вкусно ястие с ориз.
Необходими продукти:
- 1 и 1/2 ч. ч. ориз;
- 1 литър вода, 250 мл, допълнително;
- 125 мл сухо бяло вино;
- 50 мл зехтин;
- 2 с. л. краве масло;
- 1 глава лук;
- смлян черен пипер;
- сок от половин лимон;
- настърган Пармезан;
- няколко кубчета зеленчуков бульон.
Начин на приготвяне:
Първо сложете водата да заври. В нея разтворете кубчета бульон и оставете да къкри на тих огън. През това време загрейте 250 мл вода, които се изсипват при бульона.
После загрейте зехтина заедно с кравето масло и ситно нарязания лук.
Когато лукът поомекне, запържете заедно с него и ориза. После сипете виното и го оставете да се изпари.
Залейте ориза с малко, около половин чаена чаша, от горещия бульон и изчакайте докато поеме течността. Така добавяте и останалата част от бульона, докато оризът го попие всичкия и омекне.
След това добавете сока от лимона, овкусете с черен пипер, а накрая настържете пармезана.