Вероятно почти всяка домакиня поне веднъж е правила гъбена чорба. Аз скоро реших да направя първата си гъбена супа и въведох едно, две нови неща, които се оказаха доста сполучливи, без да усложняват и удължават процеса. Гъбената чорба е и полезна, особено зимата, тъй като гъбите са най-добрият източник на витамин Д (след Слънцето разбира се), който ни липсва през този сезон. А заместването на белия с кафяв ориз променя леко вкуса с по екзотичен и ни осигурява повече витамини, минерали и хранителни вещества - като селен, магнезий, витамин Е и витамин В.
Ето и рецептата:
Съставки:
Гъби - 500 грама (5-6 по-големи печурки или 7-8, 9 по-малки)
Моркови - 2 броя средно големи (повече зеленчуци, повече витамини!)
Лук – 1 глава
Целина – ок 100 грама
Кафяв ориз - ½ чаена чаша или повече, ако обичате
Праз – половин стрък от големите, цял ако е по-малък
½ връзка магданоз
Сол – розова хималайска ок. 1 супена лъжица, зависи от вкуса, аз слагам 2
Черен пипер – 1, 2 щипки
Инструкции: Ясно е че всички зеленчуци се измиват почистват и обелват, ако е нужно.
Нарежете моркова, лука и целината на дребно. Изсипете ги в сгорещеното олио или здравословен вариант на студено пресовано масло, което обаче не губи качествата си при топлинна обработка. Задушавате за максимум 5 минути, като разбърквате.
Нарежете гъбите на ивици и ги добавете към зеленчуците. Задушавате за няколко минути с разбъркване. Добавете сол и пипер. След това изсипете ок. 2 литра вода, имайте предвид, че част от нея извира. След водата, аз добавих и праза, нарязан на ситно. Оставете да ври ок. 10 минути и добавете измития ориз. Изчакайте ориза да се свари напълно.Когато махнете котлона можете да добавите малко масло за аромат в топлата супа.
При сервиране добавете нарязан магданоз. И Voila!