Защо апетитът се засилва след хапване на плод?

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Относно усещането, че сме гладни, след като сме консумирали плодове, разяснения дава проучване, проведено от изследователи от медицинския факултет на университета на Южна Калифорния.

Оказва се, че ефектът да възбуди апетита, плодът дължи на фруктозата си, става ясно от материал в сп. Proceedings of the National Academy of Sciences.

В изследването са участвали 24 доброволци. Хапващите от тях закуска, съдържаща фруктоза остават гладни, спрямо закусилите с храна със съдържание на глюкоза.

Даже се подчертава, че, ядящите плодове доста силно огладняват, за разлика от приелите например въглехидрати от зърнени храни.

Посочва се, че приемащите по 15 г дневно фруктоза хапвали много повече храна и трупали повече калории.

Фруктозата много повече активира зони в мозъка, участващи в системата за възнаграждението и мотивацията, обясняват от екипа на Катлийн Пейдж.

Затова апетитът се засилва след хапването на плод.

Изследователите отчитат и, че при експеримента доброволците дори се отказват от материална придобивка пред избора да продължат с храненето си.

Чрез кръвни тестове и скенер били проследени и промените, настъпващи в кръвта и мозъка след консумацията на фруктоза или глюкоза – стойностите на хормоните и възникването на мозъчния отговор, на който се базира апетитът.

Какво препоръчват учените

Необходимо е през деня да се намали консумацията на продукти, които съдържат плодната захар като например бонбони, газирани напитки и други.

Отбелязва се, и, че ябълката или друг плод не би предизвикал епизод на „вълчи глад“, ако се консумира 2 часа след основно хранене като междинна закуска и се изгради балансиран режим на хранене.

Вижте още:

7 начина да се справите с уморените крака 

Маска, отпушваща порите


 

Коментари към "Защо апетитът се засилва след хапване на плод? ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg