Истини и митове за био продуктите (част 2)

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Тенденции

Еко продуктите набират такава скорост, че вече на пазара можем да открием дори алкохол и цигари с този етикет. Парадоксално, нали? Всеки би си задал въпроса: „Как е възможно тютюнът да бъде полезен?”. Ами не може!

Странен е фактът, че след като изведъж се даде такава гластност на това колко е вредна храната „джънк”, производителите на био продукти „долетяха” светкавично. Започнаха да ни убеждават колко са полезни и важни за здравето ни, че и нещо повече - появиха се гръмки лозунги от типа на: „Живей зелено-спаси света!”, сякаш една птичка ще направи цялата пролет...

В Европа пък все повече ресторанти твърдят, че предлагат ястия, приговени изцяло от такива продукти.

Никой не отрича, че здравословната храна е ценна и необходима. Но дали цялата тази истерия около хабургера „убиец” и чудотворното действие на екологично чистата храна, не е поредният маркетингов трик? И до колко можем да сме сигурни в качеството на тези еко чудеса?

Гарантирането на чистотата им е доста трудно. Особено, когато става дума за растителни продукти. Преди няколко години в Бразилия е открита царевица, чийто производители предлагали на пазара с етикета „Био”. Истината за произхода й обаче била друга обаче - царевицата била занемарена и отглеждана на нива, предназначена за генно-модифицирани организми.

Друг е и въпросът защо тази храна е толкова скъпа. Да не би тревата, която пасът кравите, даващи „еко” мляко, да е някакъв нов, скъпо поддържан сорт, за който все още не сме чули? Да, не подценяваме усилията и средствата, които истинските био производители хвърлят, за да осигурят почва, която трябва да бъде сертифицирана и да отговаря на определени изисквания, и други необходими за целта неща.

Но всеки, доверил се на био идеята, трябва да е сигурен, че не яде парникови краставици. А това може да стане лесно. Достатъчно е да се оглежда за логото, което гарантира, че един продукт наистина е произведен спрямо био стандартите – зелено листо със звездите на Европейския съюз.

В крайна сметка, кой печели и кой губи, остава неизяснено. Но право на извод и избор има всеки от вас. А пък ние ще отворим буркана с домашнoто мляко на баба - хем вкусно, хем полезно, хем с установен произход.
 


 

Коментари към "Истини и митове за био продуктите (част 2)":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg