Свикнали сме с идеята, че плодовете са супер полезни винаги и по всяко време. Да, обаче не е точно така! Няма спор, че те са много здравословни, но за да имаме максимална полза от тях, е много важно кога точно си ги хапваме!
Диетолозите съветват да консумираме плодове и зеленчуци сутрин преди закуска, след като сме изпили чаша вода. Така организмът ще усвои най-добре полезните им съставки!
Имайте предвид, че ако хапвате плодове след хранене, възпрепятствате правилното им разграждане. Ето защо е необходимо да направите поне 30-минутна пауза между основното ядене и консумацията на някакъв плод. А ако имате проблеми с храносмилането, препоръчителният минимум е поне 1 час.
Добре е да се съобразявате и с какво комбинирате плодовете.
Можете да ги съчетавате с кисело мляко, но само, ако нямате проблеми с киселините.
Салатата си е добре да комбинирате с ананас, портокал, пъпеш, ябълка или нар.
Страхотно съчетание е и това на пресни и сушени плодове с овесени ядки и прясно мляко.