Коледа вече съвсем наближава, така че е крайно време да помислим какво ще сложим на празничната трапеза. И, както повелява традицията, в мразовития празник се хапва свинско! Този път обаче решихме да ви предложим нещо по-различно от пържоли, а именно – коледно руло от свинско месо. Ето как става…
Необходими продукти:
500 г свински бут или филе
100 г сланина
2 свински крачета
1–2 моркова
25 зърна черен пипер
връзка корени за супа
1 дафинов лист
червено цвекло или червена чушка
Начин на приготвяне:
Парчето месо се разрязва надълго, сгъва се на лист и се навива на стегнато руло. Завързва се със здрав конец и се шпекова с ивички от сланина, моркови и зърна черен пипер. Накрая се слага в тенджера и се залива с вряща подсолена вода.
Оставя се да ври 2–3 часа на слаб огън заедно със свинските крачета, нарязаните корени за супа, 1 дафинов лист, 15–20 зърна черен пипер. След това месото се изважда, слага се на маса, притиска се с тежест и се оставя да престои така една нощ.
На другия ден коледното руло от свинско месо се нарязва на тънки филии и се нарежда в чиния.
Бульонът, в който е вряло месото, се прецежда, изсипва се в плитък съд и се оставя да се желира.
Желето се нарязва на кубчета, подрежда се на 2–3 купчинки около месото и се украсява с ивички от червено цвекло или червени пиперки от туршия.