Лимонов пай

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Сама вкъщи

Вкусен, освежаващ и пристрастяващ – това са трите ни причини, за да ви препоръчаме да си спретнете един лимонов пай!

Необходими продукти:

За тестото:
250 г брашно
½ ч. л. сол
125 г студено масло, нарязано на кубчета
2-3 с. л. ледена вода

За пълнежа:
400 мл подсладено кондензирано мляко
2 големи жълтъка
2 изцедени лимона или лайма
1 с. л. фино настъргана кора от лимон или лайм

За украсата:
1 ч. ч. сметана
2 с. л. захар
кора от лайм или лимон

Начин на приготвяне:

За да приготвите тестото най-лесно, използвайте кухненски робот, ако пък нямате и миксер ще ви свърши работа! Смесете брашното и солта. След това прибавете маслото и разбърквайте с робота или миксера на висока скорост. Прибавете около 35 мл ледена вода и бъркайте докато тестото започне да изглежда на трохи, но когато се стисне, може лесно да стане на топка. Ако е все още сухо, прибавете още 10 мл вода. Събирете тестото бързо на топка, увийте го в найлон и го сложете в хладилника за 30 мин. След това го разточете върху набрашнена повърхност докато заприлича на лист с диаметър около 33 см. Навийте го около точилката и го сложете във формата за печене с дълбочина поне 3 см. Изрежете излишното тесто с ножица, а дъното набодете с вилица. Покрийте произведението си с найлон и го сложете в хладилника за 30 мин. През това време загрейте фурната до 180°С.

Вземете лист алуминиево фолио и го намажете с мазнина. С него се покрийте кората и я сложете да се пече 25-30 мин. После махнете фолиото и печете още 15-20 мин. Извадете блата от формата и я оставете да изстине.

Разбийте кондензираното мляко, жълтъците, сока от лимоните и настърганата кора. Изсипете сместа в кората от тесто и я печете на 180°С около 30 мин. или докато кремът се втвърди.

Оставете пая да се охлади за около 3 часа и го гарнирайте с разбитата сметана и захарта и го поръсете с лимоновата кора.

Да ви е  сладко!
 


 

Коментари към "Лимонов пай ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg