Ястията с пилешко месо са чудесен вариант за по-топлите дни, защото не са прекалено тежки. А когато към тях има и лимон, резултатът е наистина превъзходен! Свежо и много апетитно изкушение – така можем да опишем тази рецепта за лимонено пиле по гръцки!
Необходими продукти:
50 мл зехтин
500 гпилешки гърди без кост
сол
смлян черен пипер
настъргана кора от 1 лимон
2 скилидки чесън
пилешки бульон
2 с. л. лимонов сок
250 г паста Орзо
150 мл прясно мляко
1/4 връзка магданоз
100 г краве сирене или Фета
консервиран артишок
Начин на приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на кубчета.
Разбъркайте добре настърганата лимонова кора, солта и черния пипер.
В голям тиган сгорещете мазнината и добавете пилешкото месо и пастата Орзо. Запържете за 3-5 минути и добавете чесъна, нарязан на тънки филийки. Запържете ги за кратко и добавете бульона и лимоновия сок. Разбъркайте и оставете да кипне.
Ястието се готви около 15 минути като се разбърква често. При всяко разбъркване сипвайте част от млякото. Накрая ястието трябва да придобие консистенцията на каша. Подправете го със сол и черен пипер на вкус.
Отцедете артишока от маринатата и го нарежете на парчета. Сиренето нарежете на дребни кубчета. Изсипете ги в тигана при пилето и загрейте ястието за 2-3 минути. И готово! Ако желаете, можете да поръсите с магданоз.
Добър апетит!