Знаете ли как се прави муска по италиански? А може би сте опитали да забъркате само лазаня по български... Истината е, че не сме много наясно кой от кой народ е заимствал идеята за тази рецепта, която ще ви представим. Но по-важното е, че е вкусна! Е, ето и как да си направите мусака с месо и макарони...
Необходими продукти:
300 г кайма
3 с. л. олио
1/2 пакетче краве масло
1 глава кромид лук
4 домата
100 г макарони
2 с. л. брашно
80 мл (1/3 ч. ч.) прясно (кисело) мляко
1 яйце
1 с. л. настърган кашкавал
червен пипер
1/4 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
Лукът се задушава в олиото с малко вода до омекване и изпаряване на течността.
Прибавят се част от нарязаните домати и размесената с малко вода кайма. Поръсва се червен пипер.
Сместа се разбърква и към нея се прибавят сварените макарони и магданоз.
Ястието се посолява, долива се гореща вода и се изсипва в намазана с масло тава, където са наредени кръгчета домати.
Поръсва се с дребно нарязани домати и парченца масло.
Запича се във фурната (200 С).
От яйцето, брашното, млякото и настъргания кашкавал се приготвя заливка, която се изсипва върху мусаката и тя се пече още 10-15 минути.
Накрая се нарязва на порции и се поднася със салата според сезона.
Добър апетит!