Има ли почитатели на пицата? Ако да, ето една готина рецепта точно като за пролетта – пица със спанак! Вкусна е, пробвайте я...
Необходими продукти:
250 г брашно
150 мл газирана минерална вода
1 и 1/2 с. л. олио или свинска мас
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. суха мая
или 12 г прясна мая
500 г спанак
2 стръка зелен лук
1 стрък пресен чесън
100 г кашкавал тип Балкан
50 г настърган Пармезан
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
За тестото:
Маята се разтваря в малко топла вода, прибавя се захарта. Разбърква се хубаво и се оставя да постои 10 минути.
Брашното се пресява, замесва се еластично тесто като накрая се добавя солта и маста/олиото.
Меси се хубаво за 10 минути или в машина за хляб. Поставя се в намаслен съд, покрива се и се оставя за 1 час.
За плънката:
Спанакът се почиства, измива се и се нарязва на дребно.
В това време ситно нарязаните лук и чесън се задушават за 2-3 минути в сгорещения зехтин.
Прибавя се спанака и се задушава на слаб огън до омекване, като се бърка от време на време.
Накрая сместа се подправя със смлян черен пипер.
И пицата:
Втасалото тесто се разстила в намаслена огнеупорна тава (26-28 см), като леко се повдига покрай стените.
Отгоре се разпределя задушеният спанак. Кашкавалът се нарязва на ивички. Върху него се нареждат ивичките кашкавал във вид на решетка и се поръсва с настъргания Пармезан.
Фурната се загрява до 180-200 С. Пицата със спанак се пече около 25-30 минути и се поднася топла.