През пролетта всичко е някак по-свежо, леко и ароматно. Така е и с пролетните сладкиши! Не вярвате ли? Пробвайте тази рецепта за лесен пролетен лимонов сладкиш и сами ще се уверите...
Необходими продукти:
120 гр. брашно
75 гр. захар
60 гр. краве масло
2 лимона
1/2 пак. Бакпулвер
2 яйца
За сиропа:
сока от двата лимона
75 гр. захар
За глазурата :
1/2 от белтък
50 гр. пудра захар
шам фастък
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата и захарта на пяна. Прибавете брашното смесено с бакпулвера, леко разтопеното краве масло и настърганата лимонова кора от двата лимона.
Разбъркайте добре до получаването на хомогенна смес и изсипете в намазана и набрашнена тавичка. Изпечете сладкиша на 170 градуса за около 30 мин.
От сока на двата лимона и захарта сварете сироп като го варите за около 10 минути.
Залейте горещия сладкиш с горещия сироп и оставете да се охлади.
Отделете половината на леко разбит белтък, добавяйте по малко пудра захар и бъркайте енергично, докато получите гъста кремообразна смес. Залейте охладения сладкиш с нея , поръсете със едро счукан суров шам фъстък и украсете по ваш вкус.
Да ви е сладко, приятели!