Този път сме решили да ви изкушим с една по-сложна за изпълнение рецепта. Бургундското печено изисква повече време и внимание, за да бъде приготвено добре, но пък с подобно ястие със сигурност ще разтопите сърцето на любимия…
Необходими продукти:
2,5 кг говеждо месо от плешка
1 връзка зелени подправки за супа
2 глави лук
4 с. л. олио
500 мл силно бургундско червено вино
плодове хвойна
7 зърна карамфил
1 ч. л. розмарин
сол
черен пипер
250 мл бульон
бахар (на вкус)
7 листа дафинов лист
червен пипер
Начин на приготвяне:
Накиснете говеждото месо в марината, приготвена от червеното вино и всички подправки на вкус заедно с подправките за супа. Покрийте съда и оставете да престои за 1 нощ.
След това отцедете говеждото и хубаво го натъркайте със сол, червен и черен пипер.
Загрейте олиото в подходящ тиган и запържете месото с едната глава лук, нарязана на полумесеци. Оставете да се запържи за няколко минути и прехвърлете в тава.
Добавете останалия нарязан лук и зелените подправки, нарязани на ситно. Сложете месото да се пече на 175 градуса за около 2 часа.
След това увийте месото във фолио и го сложете в топлата загасена фурна.
Всичко останало от тавата пасирайте на гладък сос като добавите бульона. Овкусете соса със смлян черен пипер и сол.
Поднесете бургундското печено, нарязано на тънки филии и полято със соса.
Добър апетит!