Обичате ли мусака? Ако си падате по това традиционно ястие, бас държим, че и гръцкият му вариант с патладжан ще ви хареса. Ето рецептата, пробвайте я, няма да съжалявате!
Необходими продукти:
700 г патладжани
сол
черен пипер
2 -3 с. л. олио
2 глави лук
500 гр телешка кайма
500 гр домати или 5 с.л. доматено пюре
щипка захар
магданоз
1 ч.л. риган
1 ч. л. канела
За заливката:
25 г масло
2 супени лъжици брашно
чаша прясно мляко
1 яйце
Начин на приготвяне:
Нарежете патладжана на филии дебели, колкото един пръст. Поръсете ги със сол и ги оставете така за около час
Загрейте фурната на 180 градуса.
В дълбок тиган затоплете 2 супени лъжици от олиото и задушете предварително нарязания лук до зачервяване. Изсипете каймата и изпържете сместа. Прибавете доматите, захарта и останалите подправки. Оставете сместа така да ври на бавен огън за около 20 минути.
Измийте добре патладжаните и ги подсушете. Сгорещете останалото олио и ги пържете до зачервяване и от двете страни
Разтопете маслото в малка тенджера. Прибавете брашното като го бъркате непрекъснато за около минута. Постепенно прибавяйте и млякото. След като сместа заври, подправете я със сол и пипер. Оставете бешамела да изстине за малко и прибавете яйцето.
В подходящ съд подредете каймата между два реда патладжан и залейте с бешамела. Печете за около 45 минути до получаване на златиста коричка.