Рецепта за гръцка мусака

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Из мрежата

Обичате ли мусака? Ако си падате по това традиционно ястие, бас държим, че и гръцкият му вариант с патладжан ще ви хареса. Ето рецептата, пробвайте я, няма да съжалявате!

 

Необходими продукти:

700 г патладжани
сол

черен пипер

2 -3 с. л. олио
2 глави лук
500 гр телешка кайма
500 гр домати или 5 с.л. доматено пюре

щипка захар

магданоз

1 ч.л. риган

1 ч. л. канела

 

За заливката:

25 г масло

2 супени лъжици брашно

чаша прясно мляко

1 яйце

 

Начин на приготвяне:

Нарежете патладжана на филии дебели, колкото един пръст. Поръсете ги със сол и ги оставете така за около час

Загрейте фурната на 180 градуса.

В дълбок тиган затоплете 2 супени лъжици от олиото и задушете предварително нарязания лук до зачервяване. Изсипете каймата и изпържете сместа. Прибавете доматите, захарта и останалите подправки. Оставете сместа така да ври на бавен огън за около 20 минути.

Измийте добре патладжаните и ги подсушете. Сгорещете останалото олио и ги пържете до зачервяване и от двете страни

Разтопете маслото в малка тенджера. Прибавете брашното като го бъркате непрекъснато за около минута. Постепенно прибавяйте и млякото. След като сместа заври, подправете я със сол и пипер. Оставете бешамела да изстине за малко и прибавете яйцето.

В подходящ съд подредете каймата между два реда патладжан и залейте с бешамела. Печете за около 45 минути до получаване на златиста коричка. 


 

Коментари към "Рецепта за гръцка мусака ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg