Въпреки че идва от немската кухня, кишът, или соленият пай, е едно от най-популярните ястия във Франция! Той се приготвя бързо, лесно и не изисква особени кулинарни умения, а разновидностите му са страшно много.
Ние много си паднахме по вариантът му с круши и синьо сирене, на който попаднахме в кулинарния блог „Вкусно с Йоли”. Решихме да го споделим с вас, защото се получава нещо много вкусно! А как само върви с бяло вино с лек плодов привкус…
Необходими продукти: (за 12 малки форми за киш)
125 г меко масло
1 яйце
1/2 ч.л.стрита сушена салвия
1/4 ч.л.сол
250 г брашно
2 круши
100 г синьо сирене
1 яйце
1 ч.ч. квасена сметана
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Разбъркайте добре маслото и яйцето. Добавете салвията и солта. С брашното омесете еластично тесто. Ако е необходимо добавете още малко брашно.
Оставете тестото за 30 мин. в хладилника. Разточете го върху набрашнена повърхност или върху хартия за печене с дебелина около 2 мм. Изрежете 12 кръга със самите формички, в които ще печете киша. Поставете кръговете във формичките и притиснете тестото за да прилепне добре по стените.
Разбийте яйцето и го разбъркайте със сметаната. Посолете, сипете по една лъжица от сместа на дъното на маслените подложки и отгоре наредете резенчета круша и сирене като ги редувате.
Изпечете до зачервяване. Сервирайте кишовете леко топли. Можете да ги комбинирате със зелена салата.
Добър апетит!