Обожаваме италианската кухня. И не само защото е много вкусна, ухае на подбрани подправки и е странно съчетание на изтънченост и практичност. Обожаваме я, защото в ястията на италианците си личи тяхната любов към сладката страна на живота.
Но стига приказки, време е да си забъркаме нещо ала „Мамма Мия! Ама че вкусотия!” като тази рецепта за ригатони с Маскарпоне, домати и босилек…
Необходими продукти:
1 скилидка пресован чесън
500 г домати
50 г краве масло
2 с. л. доматено пюре
5 с. л. Маскарпоне
1/2 ч. л. лют червен пипер
сол
12 листа босилек
6 с. л. настърган Пармезан
400 г ригатони
Начин на приготвяне:
Доматите се заливат с гореща вода и след 30 секунди се изваждат и се обелват. Нарязват се на ситно.
В голям тиган се загрява маслото и се поставя пресования чесън, оставя се да омекне.
Добавят се доматите и се задушават, като се разбъркват често.
Долива се доматено пюре и се варят около 2 минути, след което се добавя Маскрапонето.
Кипва се и се подправя с лютия пипер и сол.
Сосът се излива в купата, отгоре се посипва с листата от босилек.
В това време се сваряват ригатоните в подсолена кипяща вода според указанията на пакета.
Изцеждат се и се изсипват в купата и добре се разбъркват.
Отгоре се поръсват с настъргания Пармезан и отново се разбъркват.
И това е! Сервират се топли и се нападат!