Ризото с пиле е ястие, което винаги се харесва на всички. И на големи, и на деца. Освен това спокойно можете да го приготвяте няколко пъти седмично. То трудно омръзва! Точно затова ви предлагаме и една много лесна рецепта, която ще стане любима на цялото семейство.
Необходими продукти за 3 порции:
300 гр. бланширан ориз
300 гр. пилешко филе без кост
150 гр. грах (най-добре от консерва)
2 моркова
1 голяма глава лук
50 мл. соев сос
1 ч. л. сух босилек
3 кубчета пилешки бульон
черен пипер на вкус
няколко стръка магданоз
30 мл. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на кубчета и го запържете в дълбока тенджера. Добавете бланширания ориз и пържете още 1-2 мин. като постоянно разбърквате. Излейте 1/3 от предварително разтворените в 1 л. гореща вода кубчета бульон. След като течността изври, добавете другата 1/3. След като и тя изври, сложете нарязаните на кубчета моркови и граха, и изсипете последната част от бульона. Много важно е да добавяте постепенно бульона. Така ориза става по-пухкав и вкусен.
Пилето нарежете на кубчета и запържете в тиган до златисто. Подправете с босилека, може и с малко сол, но имайте предвид, че оризът е достатъчно солен, благодарение на бульона. Добавете пилето към ориза, малко преди да се е изпарила и последната част от течността му. Изсипете соевия сос и внимателно разбъркайте. Изчакайте още няколко минути, докато цялата вода се изпари.
Сервирайте ризотото в чиния и поръсете със ситно нарязания магданоз. Може да настържете и малко кашкавал. И това е – лесно и вкусно. Добър апетит!