Ако харесвате вкуса на телешкото месо и обичате да хапвате ястията алангле, тази рецепта ще ви заинтригува. Още повече, че е вдъхновена от начина, по който са приготвяли телешкото в прастари римски времена. Вижте как да си направите пържено телешко с ароматен сос с мед, стафиди, червено вино, подправки и още неща…
Необходими продукти:
Tелешко от филето
1/4 ч.л. черен пипер
1/4 ч.л. кимион
1-2 клончета девисил
1/4 ч.л. семена от селари
1-2 клончета риган или 1/2 ч.л. сушен
1 ч.л. сушен лук
1 ч.л. мед
1 ч.л. петмез
1 ч.л. оцет
1 с.л. liquamen (тайландски рибен сос)
3 с.л. зехтин
около 50 мл червено вино
1 с.л. стафиди
малко нишесте за сгъстяване
Начин на приготвяне:
Запържете телешкото месо за около 2-3 минути в горещо масло. Старайте се да го запържите от всички страни, за да се запечата добре. Увийте го в алуминиево фолио и го сложете да стои в предварително подгрята на 90° фурна.
През това време пригответе соса като нарежете и счукате всички подправки. Добавете и меда, рибния сос и зехтина, овкусете с оцет, а после сложете и стафидите. Подгрейте на котлона и залейте с виното. Оставете соса така, докато поизври алкохола.Добавете петмеза и доовкусете, ако сметнете, че е необходимо. Накрая сгъстете на око с нишестето.
Залейте месото със соса и това е!
Добър апетит!