В този студ така се размечтахме за по-екзотични дестинации… Като Мароко, например! Но щом не можем да се телепортираме там на мига, то поне можем да пренесем вкуса на тайнствената страна на трапезата си.
Мислим си, че с едно традиционно мароканско ястие от телешко със сини сливи, ще ни се получи много добре. Ако и вие се изкушавате да хапнете нещо по-екзотично, ето я рецептата!
Необходими продукти:
1 - 1,5 кг. телешко месо
300 - 500гр. сушени сини сливи
1 с.л. сусам
100 – 200 гр. бадеми
1 ч.л. черен пипер
сол
шафран
1 пръчица канела
канела на прах
2 глави настърган лук
1 супена лъжица мед
2 - 3 супени лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Залейте месото и лука заедно с подправките (без канелата на прах и меда) с две чаени чаши вода. Прибавете зехтина и варете на тих огън до готовност.
След това извадете месото и в получения сос сложете сливите да се варят за 10 – 15 минути.
Накрая добавете малко канела на прах и меда. Трябва да получите сос със средна гъстота.
Сервирайте ястието в плитка чиния – отдолу сложете соса със сините сливи, после месото и отгоре предварително обелените и запържени с малко зехтин бадеми и сусама.
Добър апетит!