Ако не знаете какво са „сконите”, ще ви кажем, че името им е ирландско и най-общо те представляват малки хлебчета с най-различен пълнеж – сладък или солен. Те се приготвят бързо и още по-бързо се опустошават! Защото са много вкусни и стават както за сутрешна или следобедна закуска, така и за залъгване на глада от време на време.
Ние решихме да ви изкушим със скони по италиански – с Рикота и сушени домати. Много са вкусни, пробвайте ги…
Необходими продукти:
2 с. л. зехтин
1/2 глава кромид лук
375 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
щипка сол
125 г извара или Рикота
1 с. л. сушен босилек
1 с. л. сушен риган
50 г сушени домати, нарязани на дребно
250 мл прясно мляко
1 жълтък
1 с. л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 С. Зехтинът се сгорещява в тиган, прибавя се ситно нарязаният лук и се задушава до омекване.
В голяма купа се пресява брашното, бакпулверът и солта и сместа се разбърква с вилица. Прибавят се лукът, Рикотата, подправките и доматите, като след всяко се разбърква с вилица. Постепенно се сипва и млякото, разбърквайки с вилица до получаване на меко тесто.
Прехвърля се върху набрашнена повърхност и бързо се доомесва. Тестото се оформя на топка, след което се разточва на питка с дебелина 2,5 см.
Разрязва се на 6 части, които се нареждат в огнеупорна тава. Намазват се с разбит жълтък с вода.
Сконите с Рикота и сушени домати се пекат 25 минути.
Добър апетит!