Днес сме решили да ви изкушим с една сицилианска рецепта. За спагети, разбира се! Спагети Alla norma. И то без месо, но пък с вкусни домати, патладжан... И вижте още какво!
Необходими продукти:
1 патладжан
2 скилидки чесън
1 с. л. сух риган
1 връзка босилек
1 с. л. винен оцет
1 (400 г) консерва домати в собствен сок
100 г овче сирене или солена рикота
200-300 г спагети
сол
смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват на ивички или кръгчета.
В тиган се сгорещява 1-2 с. л. Зехтин и патладжанът се изпържва до златист цвят от всички страни. Поръсва се с риган и се прехвърля в отделна купа.
В същия тиган, ако необходимо, се сипва 1 с. л. Зехтин. Прибавят се накълцаният на ситно чесън и стръковете босилек. Изсипват се консервираните домати и оцетът. Тиганът се похлупва, а сосът се довежда до кипване. Огънят се намалява на тих, а сосът се оставя да къкри 15 минути. Накрая се посолява, поръсва се с черен пипер и се добавят накъсаните листа босилек.
Спагетите се сваряват според указанията на пакета. Отцеждат се, като се запазва 1/2 ч. ч. от водата, в която са се варили.
Спагетите се разбъркват с доматения сос и патладжаните.
При поднасянето, пастата Аlla norma се поръсва с настъргано сирене или накъсана рикота.