Суши със сьомга

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Освен че е вкусно и екзотично, сушито е много полезно ястие, особено ако заложите на това със сьомга. Тя е безценен извор на Омега 3 и Омега 6 мастни киселини, витамини от B групата и много минерали като калий, фосфор, калций, магнезий и цинк. Като прибавим към нея ориза, който е богат на аминокиселини, и водораслите нори, които са източник на калций, йод и желязо, получаваме истинско здравословно богатство, събрано само в една хапка суши.
Всъщност и истинско любовно биле, защото оризът и водораслите са мощни афродизиаци. Изкушихме ви, нали? Тогава запретвайте ръкави и се захващайте с рецептата за домашно приготвеното суши.

Необходими продукти

220 грама пушено филе от сьомга, нарязано на ивици
Половин пакет ориз за суши (късозърнест бял ориз)
1 супена лъжица оризов оцет
3 с. л. захар
2 с. л. сол
2 разбити жълтъка
6 листа нори водорасли
55 гр авокадо, нарязано на парчета
1 червена чушка чили (нарязана)
4 стръка зелен лук

Начин на приготвяне
За да приготвите ориза, първо го поставете в купа, смесете го със студена вода и бъркайте докато водата стане мътна. След това прецедете и повторете процедурата няколко пъти, докато водата не стане съвсем бистра. Добре изцедения ориз се поставя в средно голяма тенджера, заедно с 1 1/2 чаши вода и 1 ч. л. сол. Изчаква се да заври, после температурата се намаля и оризът се оставя да къкри около 15 минути или докато поеме водата.

Докато оризът се вари, пригответе заливката за него. В тенджера смесете оцета със захарта и солта. Поставете я на котлон, бъркайте, докато захарта се разтвори и оставете сместа да заври. След това я отстранете от котлона и я оставете да изстине.
Когато ориза е готов, залейте го с овкусения оцет, разбъркайте внимателно сместа с дървена шпатула и я оставете да изстине.

За да приготвите плънката, първо загрейте малко олио в тиган и добавете жълтъците. Запържете ги под формата на омлет и го нарежете на лентички.

Разстелете листа от водорасли върху дървена рогозка и сложете ориз в единия му край. Направете кладенче в ориза с ръка и в него поставете сьомгата, авокадото, лука омлета и чилито. Навлажнете водораслото в другия му край, свийте го и нарежете полученото руло на шайби.
Освен с традиционните уасаби, соев сос и маринован джинджифил, можете да сервирате сушито и със скариди.

Bon Appetit!
 


 

Коментари към "Суши със сьомга":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg