За хладните вечери, тази превъзходна крем супа от тиква и салвия ще ви дойде точно навреме. Тя е обилна, пикантна и супер вкусна. Можете да използвате и консервирана тиква, но най-добре е с прясна. И е лесна за приготвяне.
Ползи
Тиквата е отличен източник на витамин А, който е необходим за чиста кожа и остро зрение. Също така съдържа фибри, които спомагат за храносмилането и ви помагат да се чувствате сити. Тиквата добавя около 3 грама фибри за чаша и само 50 калории.
Докато тиквата често погрешно се приема за сладка, всъщност тя е с много ниски нива на захар и ниско - гликемична. (Вкусът често изобщо не е сладък - в него обикновено се добавят подправки и подсладители, които го правят сладък). Ако се опитвате да отслабнете, помислете за добавяне на повече прясна тиква към вашата диета.
Салвията (градински чай) е известна със способността си да подобрява паметта и да повишава настроението.
Джинджифилъте мощен противовъзпалителен агент, който също подпомага храносмилането и поддържа здрава имунна система.
Ето рецептата:
Супа от тиква със салвия, 6 порции , Време за готвене: 45 мин, Общо време: 1 час
Съставки:
Килограм и половина- 2 килограма захарна тиква * ИЛИ ок. 850 грама тиквено пюре
1 супена лъжица зехтин
1 голяма глава лук, нарязан на кубчета
3 скилидки чесън, нарязани
1 ч.л. пресен джинджифил, обелен и смлян
2 листа от салвия, нарязани на тънко
1 четвърт зеленчуков бульон
2 ч.л. пресен лимонов сок
1/2 ч. л. сол или повече на вкус
1/4 ч. л. черен пипер, или повече на вкус
* Захарната тиква не е сладка, но така се нарича "готварската" й версия в някои магазини.
Инструкции:
Ако използвате прясна тиква: Сложете в тенджера с кошничка за зеленчуци на пара и няколко сантиметра вода и я поставете върху печката на горещ котлон, за да кипнете. Изрежете и изхвърлете дръжката на тиквата, разрежете на две,издълбайте и изхвърлете (или запазете за друга употреба) семената. Нарежете всяко парче тиква на дебели 2, 50 – 3 см. парчета. Подредете парчетата тиква в кошницата за пара, поставете в тенджерата над врящата вода, намалете до средна температура, покрийте и варете 15 минути, или докато тиквата лесно се пробива с вилица. (Може да се наложи да направите две партиди, в зависимост от размера на тиквата и кошницата). Оставете да се охлади, след това махнете и изхвърлете кожата. Нарежете на парчета. Измерете 850 – 900 грама. Ако остане излишък, запазете останалото за друго.
Пригответе супата: В голяма тенджера на средна температура добавете зехтина. Когато се сгорещи, добавете лука и запържете 5 минути, като се разбърква от време на време. След това добавете чесъна, джинджифила и градинския чай, като се остави за още 5 минути на котлона и се разбърква от време на време.
След това добавете нарязаната тиква или тиквено пюре и зеленчуков бульон. Разбъркайте добре. Оставете да заври, след това намалете топлината до средно ниска, покрийте и оставете да къкри в продължение на 20 минути.
Разбъркайте лимоновия сок, солта и черния пипер, след това използвайте пасатор, или обикновен миксер, за да пюрирате до супа. Добавете допълнително сол и черен пипер според вкуса ви.
Супата може да се яде до 7 дни