Знаем си, че морските деликатеси са любими на страшно много хора, но какво пък? Не пречи да ви дадем още един повод да си ги хапвате в солидни количества. И той е... дълголетието!
Да, учените направиха ново откритие, според което рибата и морските вкусотийки като цяло удължават с живота с 2 години. Не е зле, нали?
Това чудесно предимство на апетитните деликатеси се дължи на високото съдържание на Омега 3 мастни киселини в тях. Доказано е, че хората, който си ги набавят в големи количества, живеят по-дълго спрямо останалите. Може би точно затова жителите на местности край морета и океани се славят със своето дълголетие и младежко излъчване.
Проучванията също доказват този факт. Изследователи от Харвардското училище по обществено здраве и Вашингтонския университет установили, че рискът от преждевременна смърт при възрастните хора с високи нива на Омега-3 мастни киселини в кръвта е по-малък с 25%. Още повече, че те получават средно 2,2 години живот като бонус!
Това не е всичко! Полезните мастни киселини са от ключово значение за развитието на мозъка. Смята се, че те намаляват възпалителните процеси както в него, така и в сърдечносъдовата система. С други думи – рибата е много полезна и срещу заболявания, свързани с тези области на тялото.