Ако имате за приятел нарцис, вероятно и вие сте такъв

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
01.00 a.m.

Сещате ли се за някого в приятелската ви компания, който непрекъснато си прави селфита и единствените му публикации в социалните мрежи са на …селфита?

Шансовете са, че този човек е нарцис. Но ето я изненадата – ако си имате такъв приятел, много е вероятно и вие самите да сте нарциси. Защото според науката има само един тип човек, на когото му е приятно времето в компанията на един нарцис, и това е, разбира се, друг нарцис.

Изследването, публикувано в Personality and Social Psychology Bulletin, твърди, че нарцисите се движат заедно. Например, вашата приятелка(или пък приятел) няма да ви се смее, че постоянно си правите селфита, защото и тя си прави.

Получава се така – ти подкрепяш моето огромно его, аз подкрепям твоето.

За проучването са били анализирани 290 двойки най-добри приятели – измерена е психологическата „тъмна триада“(нарцисизъм, макиавелизъм и психопатология) заедно с „големите пет“ личностни характеристики(екстровертност, съгласие, отвореност, осъзнатост и невротизъм).

А според резултатите противоположностите не се привличат. Нещо, с което честичко оправдаваме лошия си избор в любовта, науката намира за невярно. Хората, които са били определени като нарциси, са склонни да дружат с други нарциси. Това се оказало така както за приятелства от един и същи пол, така и за приятелства между двата пола, макар нарцисизмът да се оказал по-изявен при приятелствата между мъже.

По-стари изследвания също показват, че хората със сходни личностни характеристики се събират и предпочитат компанията си. Може би по-интересният въпрос е колко е задоволително едно приятелство с нарцис? Дали нарцисът, например, се вслушва в думите ви, когато споделяте? 


 

Коментари към "Ако имате за приятел нарцис, вероятно и вие сте такъв":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg