Ако имате сини очи, те всъщност са кафяви, но вие просто не го осъзнавате

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Имате синеоко бебе? Имате зеленоок съпруг? Лъжа.

Оказва се, всеки - сериозно, всеки - има "кафяви" очи. Можете да обвините меланина, според д-р Гари Хейтенг, лицензиран офталмолог - оптометрист и главен редактор на „All About Vision”. Може да знаете, че меланина определя косата и цвета на кожата ни, но и в ириса ни са намерени  миниатюрни меланинови клетки, наречени меланоцити.

"Всеки има меланин в ириса на окото си и броят му определя цвета на очите," казва той за CNN.

Ето и шокиращия факт: Има  само един нюанс меланин - и той е кафяв! - Според Хейтинг. Колкото повече меланоцити имате в ириса,  толкова по-тъмен цвят са очите ви. Светлината също е фактор: Меланинът абсорбира светлината, така че колкото повече меланин има, толкова по-малко се абсорбира светлината. Хората с кафяви очи имат повече меланин и по-малко светлина.

Обратното е вярно за хората със "сини" очи. Тези с по-малко меланоцити не могат да поемат толкова много светлина, така че повечето светлина се отразява от окото навън. Това се нарича разсейване - и когато светлината е разпръсната, тя се отразява в по-малка дължина на вълната. В цветния спектър, по-кратки светлинни вълни, съвпадат на цвета - както се досещате - синьо.

 

Що се отнася до хора та със зелени и лешникови очи, вие нито имате твърде много меланин, нито пък твърде малко.Вие сте някъде по средата. Някой някога казвал ли ви е, че очите ви променят цвета си? Това е, защото цвета на очите ви е много по-отзивчив към светлинната среда. Вероятно очите ви изглеждат различно, когато е слънчево и когато е тъмно.

Всичко това обяснява защо очите на бебетата са сини веднага след раждането - техният меланин все още се формира и може да потъмнее с времето. "Като бебето се развива, в ириса се натрупва повече меланин," казва Хейтинг. Цвета на очите е полигенна черта, което означава, че множество гени го определят. Ето защо родителите с тъмни очи могат да създават деца със светли очи. 


 

Коментари към "Ако имате сини очи, те всъщност са кафяви, но вие просто не го осъзнавате":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg