Асцендентът – лещата, през която виждаме света

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Асцендентът, може да се определи като лещата, през която виждаме света и лещата, през която той ни отговаря.

 

Той е важен в пътя ни през живота като огледалото, което отразява както лошите, така и добрите ни качества.

В по-задълбочения прочит на психологическата астрология се обръща внимание как асцендентът ни позволява да разберем, че често онова, дразнещото ни в другите, го има и у нас като непроявена страна от нашата същност.

Интересно е, че дори, тази неосветлена наша природа можем да проектираме върху хората, с които се срещаме в живота.

Затова, колкото повече познаваме собствените си неща, толкова повече можем да вникнем в тези на другите, с които общуваме ежедневно…

В аналитичната психология Карл Густав Юнг ползва сянката като термин, асоцииращ с тъмната или сенчестата страна на човек, чертите от характера, които не признава дори и пред себе си, недостатъците и слабостите и дори качества, които не се осмелява да показва.

Всеки човек волно или неволно всеки ден заявява себе си чрез своите мисли, действия и предпочитания. 

Те чертаят една своеобразна карта за този, с който комуникираме, предизвиквайки определена реакция. В такива ситуации е възможно да се прояви някоя наша черта от характера или умение, за които може и даже да не подозираме.

Затова с всеки отделен човек може да се държим различно, тъй като “провокациите”  на езика на астрологията – планетите в синастриите ни (съпоставка между две натални карти), си взаимодействат по различен начин.

Нашата същност привлича и кореспондира според това какъв е в същината си конкретният човек, дали има сходни с нашите качества и стремежи, или пък противоположни.

Най-важното правило е, че ако искаме да привличаме такива хора, с които да се чувстваме хармонично, е необходимо просто да бъдем такива каквито сме. 

Ако човек по един или друг начин открие себе си в някой, е голяма вероятността да възникне симпатия.

Слънцето представлява нашата същност и ако то се намира в даден зодиакален знак, ще имаме предвид някои основни характеристики, засягащи местоположението му в този знак.

Къде обаче е “сянката”?

Тя е в опозиционния знак, а човек може да подтиска именно нейната проява.

За да достигнем пълноценно до себе си, трябва да съумеем да осъзнаем всичките си качества, които притежаваме, по начин, по който знаем, че както има ден, така има и нощ.

Така принципно се поставя и оста асцендент – десцендент, оста на Аз и Ти и зодиакалните знаци и планетите, намиращи се там.

В опозиционния на първи – седми дом търсим партньорите, (брачни или делови) враговете.

Всеки един човек е привлечен независимо от предизвиканата емоция от друг с цел да развие и осъзнае положителните и отрицателните си качества. Обкръжението също е в пряка зависимост от личните афинитети.

Ние действаме, размишляваме и реагираме в дадени ситуации съобразно нашата същност и собствената ни призма, която поради тази причина е субективна и още една гледна точка на възприятие, която говори единствено за качествата на притежателя си.

И най-често харесваме това, което ни е присъщо и намираме у самия човек, с който контактуваме.

Затова и самопознанието на нашите потребности засяга хората, които привличаме в живота си.

Например, ако говорим за партньорски връзки и някой има съвпад между Меркурий и Юпитер в Близнаци в седми дом, то той най-вероятно ще привлича сладкодумци, добри оратори, такива, които притежават дар слово.

В пътя към самоопознаването ще бъдем привлечени и от хора с близък на нашия темперамент и начин на активност на отсрещния човек, тоест, ще бъдем на едни честоти и с близък мироглед.

Понеже чрез срещите си с другите, човек еволюира и развива нови опитности или свои дадености, среща хора, които го провокират да се насочва към неща, към които преди това едва ли би проявил интерес, да промени възгледите, предпочитанията и интересите си. Или пък може да се влюби от пръв поглед...

Човек през различни етапи от живота си среща определен и идентичен типаж хора във всеки един от тях, с помощта на които придобива една или друга опитност.

В обкръжаващата ни среда неминуемо срещаме различно или противоположно виждане за света, ценностите.

Проявявайки своя асцендент, ние постъпваме по един или друг начин в тези ситуациии, и можем да имаме оптимален поведенчески модел, ако сме приели и осъзнали не само силните си страни, но също така и слабостите си като неделима част от своя характер.

Тогава светогледът ни ще се отрази в огледало, в което виждаме мотивацията към хармонично общуване.


 

Коментари към "Асцендентът – лещата, през която виждаме света ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg