Ауровил - утопичният град на бъдещото стана реалност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Ауровил е универсален град , чиято идея е всички да живеят в мир и хармония, без алчност и болни амбиции , политическа система, национална принадлежност и религия.

 

Ауровил е експериментален град , намиращ се в Южна Индия, област Вилупурам, щата Тамил Наду и част от световното културно наследство под егидата на UNESCO. Основан е през 1968 г. от французойката Мира Алфаса, (чиято майка е египетска еврейка, а баща й турски евреин) , наричана по-късно „Майката” (1878 – 1973). Тя е първият човек дошъл от Запад и признат на Изток за индийски гуру (духовен учител).

 

 

Архитектурният проект на града е на Роже Анже. Построен за 50 000 човека от цял свят, Ауровил днес  има само 2, 500 постоянни жители и около 5000 посетители-самостоятелно избрани от повече от  100 страни.  Cгpaдитe в тoвa yникално ceлищe ca пocтpoeни нa пpинципa нa eĸcпepимeнтaлнa apxитeĸтypa.  Основната им цел им е  oптимизиpaнe нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници и peциĸлиpaнe.

 

Концепцията на основателите за града е:

Някъде по света трябва да има място, което никоя нация не може да твърди, че е негова собствена, където всички човешки същества са с добра воля и имат искрен стремеж да живеят свободно като граждани на света и да се подчиняват на един единствен орган - този на Върховната Истина; място, подчинено на мира и хармонията, където всички бойни инстинкти на човека ще бъдат използвани изключително за победа над неговите страдания и нещастия, за да преодолеят своите слабости и невежество, за триумф над неговите ограничения и неправоспособност; място, където нуждите на духа и стремежа към прогрес ще имат предимство пред удовлетворяване на желанията и страстите, търсенето на удоволствие и материална наслада.”

Интересна е добре премислената структура на града.

Тя е концентрирана в кръг, около духовния и физически център Матримандир с радиално разположени около него 4 зони - индустриална, културна, международна и жилищна зона, както и зелен пояс в периферията на цялата кръгова структура.  В жилищната част 55% от площта е зелена и само 45% застроена повърхност,  тоест преобладава природата. Идеята на индустриалната зона е да е съставена от „зелена промишленост” и да спомага самофинансирането на града. Централна по място и важност е Зоната на мира. Тя се намира в центъра на градчето и включва душата на Ауровил – храма на майката Матримандир - голяма златна сфера, която изниква от земята и е символ на раждането на едно ново съзнание. Той е заобиколен от градини, амфитеатъра с Урната на Човешкото Обединение, което съдържа почва – земя от 121 държави и 23 индийски щата, както и езеро, което създава атмосфера на спокойствие и служи като водоемен източник.

 

Зеленият пояс е белият дроб на Ауровил, той заобикаля градската част.  Като зона на биологични ферми, мандри, овощни градини, гори и райони на дивата природа, тази зона ще действа като бариера срещу градското посегателство, предоставяща разнообразни местообитания за дивата природа и служи като източник за храна, дървен материал, лекарства и т.н., и като място за отдих и почивка.Зеленият пояс пример за успешна трансформация на пустош, в жизнена еко-система.

 

Упрваляващ орган като президент и кмет в Ауровил няма, решенията се взимат от специални групи и се гласуват. Не се използват банкноти и монети, а електронни сметки ако се налага. Жителите дарявят от средствата си за общността и в помощ на всички. Всеки може да стане жител на Ауровил, но има изпитателен срок от година, след който може и да не ви приемат за гражданин.  B тoзи гpaд нямa ĸoли, освен таксита, хората се придвижват с мотопеди. В града липсват комуникативни бариери, всичко жители са спокойни и общителни.

 

От гледна точка на физическото развитие, Ауровил има за цел да се превърне в модел на "града на бъдещето" или "град, от който земята се нуждае", като даде пример и реализация на още такива райски кътчета.                

 

Коментари към "Ауровил - утопичният град на бъдещото стана реалност":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg