Африканска провинция, в която всяка къща е произведение на изкуството

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Буркина Фасо  в никакъв случай не е район, посещаван от туристи. В основата на хълм с изглед към околните , огрени от слънцето Западно Африкански савани се крие уникално село с площ  1,2 хектара, с кръгла форма, което представлява  комплекс  от изкусно украсени глинени постройки. Това е резиденцията на ръководителя, кралския двор и благородството на племето Касена, което за първи път се заселило в региона през 15 век, което ги прави една от най-старите етнически групи в Буркина Фасо.

 

Тези редки фотографии са дело на Рита Виларт, публикувала ги Фликър. Рита  пътувала в Тиебеле през 2009. Селото е изключително изолирано и затворено за външни посетители , най-вероятно, за да се гарантира опазването и целостта на структурата му и да се защитят местните традиции. Съществува интерес мястото да се развие като туристическа дестинация с цел икономическите ресурси да спомогнат за опазването, но въпросът е  е деликатен.

 

Олга Ставракис също посещава селото през 2009. Тя пише: ( в TravelwithOlga.com)

Беше дълъг процес на преговори, за да ни разрешат да влезнем в царския дворец, който показваме тук. Възрастните мъже в селото, благородниците ни очакваха. Във всяко едно от селата има мюсюлмани и анимисти (местна религия) и никой не се интересува много кой в какво вярва. Въпреки това, ни беше казано предварително, че не трябва да носим нищо червено и не можем да носим чадър. Само на благородническото семейство е разрешена тази привилегия и би представлявало голяма обида за нашите домакини да носим техните атрибути...

 

Царската резиденция в Западна Африка не е това, което бихме си представили като кралски дворец. В Тиебеле, царският двор се състои от серия малки структури, построени от тухли от кал  съединени и  покрити със сложни геометрични фигури от естествени глинени бои , за да се разграничават от домовете на обикновените хора.

 

Къщата на вожда има най-малката врата за защита.

 

На Олга и нейната група дори се дава достъп до интериора на къщите. В тях групата вижда, че дори и в дворцовия комплекс, кухнята е проста, различаваща се от останалата част кухни в Западна Африка  само по наличието на няколко допълнителни глинени и железни съда.

 

"Повечето ястия се приготвят в един съд над мангала", обяснява Олга, " подготовката, която се  изисква е скромна. Те обикновено правят нишесте „foofoo” или гъста паста като овесена каша, която след това се потапя в сос от чушки и други зеленчуци . Колкото по-богато е семейството,  толкова повече сос има. „Foofoo”с е  прави от маниока, сладък картоф, живовляк, или царевица. "

 

Някои от най-сложно и богато украсените къщи обаче всъщност не са жилищни помещения, а мавзолеи за мъртвите които са оставени да почиват в същия комплекс. Снимката на Рита Виларт долу показва един от мавзолеите в селото.

 

Част от украсата носи символна натовареност, докато по-голямата част от стенописите е с чиста декоративна стойност – пример за традиционните умения на изолираната култура на племето Касена.

 


 

Коментари към "Африканска провинция, в която всяка къща е произведение на изкуството":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg