Безалкохолните напитки ни излагат на риск към рак, дори и да живеем здравословно!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Ново проучване от Швеция показва, че хора, които често пият захарни напитки (не само напитки, които съдържат свързвания с рак аспартам), имат увеличен риск към редки форми на рак на жлъчния мехур и билиарния тракт.

От както се знае, че продължителното консумиране на безалкохолни напитки води до наднормено тегло и високо кръвно, учените имали хипотеза, че те също така могат да водят и до болести асоциирани с тези ранни проблеми. Над 13 години, учените наблюдавали хранителния и питеен режим на 70,000 човека. Само 150 от тях развили рак на билиарния тракт или жлъчния мехур.

„Хората, които пият по две или повече напитки с добавена захар (сокове, безалкохолни напитки) на ден, имат двойно по-голям риск за развитие на рак на жлъчния мехур и 79% по-голям шанс за рак на билиарния тракт, сравнено с хората, които избягват захарта и напитките с добавена захар.“ – каза Ройтерс

Тези новини са по-различни от предни проучвания, защото, въпреки че и предните са намирали връзка между консумацията на напитки с добавена захар и рак на билиарния тракт, това е първото проучване, което може да подкрепи твърденията с доказателства.

Какво става обаче, ако живеете напълно здравословно и единствено пиенето на газирани напитки и сокове е незадравословното нещо, което правите? Проучването показва, че това е малко-вероятно. Точно както яденето пред телевизора често води до наднормено тегло, пиенето на напитки с добавена захар почти винаги води до други лоши навици.

„Хората, които пият по две или повече газирани или напитки с добавена захар на ден, са по-склонни към наднормено тегло и се придържат към хранителен режим с повече калории, захар и въглехидрати и по-малко протеини и мазнини.“ – каза Ройтерс.

Разбира се, все още може да се спори дали има достатъчно доказателства, за да се докаже директната връзка, но точно както при цигарите, повече от едно проучване е достатъчно, за да ме убеди да стоя настрана от тях.
 


 

Коментари към "Безалкохолните напитки ни излагат на риск към рак, дори и да живеем здравословно!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg