Безразличието ни изравнява с животните!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Когато можеш да почувстваш чуждата болка като своя можеш да кажеш, че имаш човешка душа. Това да я виждаш отстрани го може всяко едно животно!

Последните месеци зачестиха случаите на агресия срещу чернокожи. Мъж беше пребит в трамвая преди време, след това българка и приятелят ѝ от Гана бяха атакувани пред дете от трима младежи.

Едни ще кажат, че това е дело на пияни момчета и е извършено под въздействието на алкохола. Други ще отворят темата за расизма и тук мненията обикновено се разделят – хем сме великодушна нация, хем съжителстването с цигани и бежанци е събудило тази нетърпимост у нас. Трети пък ще подминат темата като нещо, което не ги засяга и към което нямат отношение, защото не са нито чернокожи, нито имат такива познати и приятели. Четвърти пък ще зацъкат съпричастно с език и това ще даде повод да обсъдят ситуацията в държавата в следващия половин или един час. Не е важно към коя група читатели спадате. Всъщност хората, които извършват подобни деяния няма да прочетат тези редове и това послание няма да стигне до тях. Дори да попадне пред очите им, надали пропуснатите години възпитание могат да се наваксат с прочитането на няколко нравоучителни изречения. Но то не е за тях.

Ние сме тези, които трябва помислим над случилото се. Защото, ако не можем да променим хората, които са способни на такова насилие, то можем да променим себе си. Можем да не гледаме на такива случки като на нещо нормално! Дори да не ви се струва достатъчно, то поне е човешко. Защото именно с това се различаваме от животните, със съзнанието си. Можем да оценим една ситуация като правилна или неправилна и да реагираме. Това ни липсва днес, малко човешко отношение. Ясно е, че не може да превъзпитаме всички и да разрешим неправдите по света, но поне когато нещо се случва пред очите ни, можем да изразим позицията си с действия или думи. Такива са липсвали при двата побоя, въпреки че са се случили посред бял ден, пред очите на много хора на пазара в столичния квартал "Борово" и в трамвая. По-голямата част от гражданите не са се намесили. Единици са били онези, които са се решили да подадат сигнал на 112, но не и да помогнат. Това е истински лошата новина.

Не винаги можем да бъдем съдии. Нека да оставим правосъдието да решава кое е правилно и кое грешно. Не винаги можем да бъдем герои. Когато нямаме възможност да разтърваваме хората от сбиване, оставяме това на органите на реда. Но нека да бъдем хора, които няма да продължат спокойно пътя си към пазара или към дома след като видят подобна случка. Нека не влизаме в статистиката на „мнозинството от граждани”, които са гледали безучастно. Всеки реагира различно в такива ситуации, един е адекватен и се обажда на 112, друг се намесва с викове. Дори и да не може да помогне физически, всеки може да даде своя принос за това, агресорите да не остават с впечатление, че вършат нещо нормално и че правят шоу на всички. Нека насилието посред бял ден остане само в екшън филмите.

Днес на някой му пречи нечий цвят на кожата, утре по същата логика може да му пречи вашия цвят на ризата... и преди да се запитате „Що за хора са това?”, задайте този въпрос на себе си! 


 

Коментари към "Безразличието ни изравнява с животните!":
Най-четени
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част I 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

13:14 | 12-06-19| ходене...
 
12 начина да извлечете максимума от ходенето, Част II 12 начина да...

Ето как да се възползвате...

12:32 | 12-10-19| Виж цялата статия
 
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg