Близките приятели споделят едни и същи мозъчни особености, казва науката

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

Е вярно е, че никой не ви оприличава на най-добрия ви приятел. Но вие споделяте с него не само страстта си по филми, животни и пътешествия, но и те винаги са там, за да ви изслушат за всичко, което ви дойде на ум. И хей, те дори ще споделят чувството ви за хумор (добре де, понякога).

Неотдавнашно проучване, публикувано в Nature Communications, казва, че причината за подобно нещо е, че най-добрите приятели всъщност имат подобна - или понякога идентична - мозъчна активност. Да, вашите най-близки приятели "ви разбират", защото контактът с вас е, като че ли се гледат в огледало .

Проучването, проведено в „Dartmouth College”, първоначално  включвало 279 ученици. След това изследвали мозъчната активност на 42 ученици, докато те гледали стари видеоклипове. Видеоклиповете включвали клипове от „Най-забавните видеоклипове” и „Crossfire” на CNN, както и кадри на астронавти от Международната космическа станция и сватбена церемония.

Ядромагнитния резонанс от сканиранията, установява, че колкото по-близки са приятелите - по отношение на връзката между тях, а не на друга близост или съседство - толкова по-близка  е мозъчната им активност.При близките приятели от резонанса били осветени еднакви области на мозъка - свързани с мотивация, внимание и преценка . От резултатите, изследователите дори успели да познаят кои участници са приятели - и техните предположения били верни.

"Хората, които реагират по подобен начин на видеоклиповете, показани в експеримента, са по-склонни да бъдат по-близо един до друг в споделената си социална мрежа и тези ефекти са значителни, дори когато има демографски променливи като възраст, пол , националност и етническа принадлежност ", пишат авторите.

Проучването повдига по-голям въпрос: Дали хората първоначално търсят приятели, които са точно като тях? Или приятелите стават близки във времето? "Смятаме, че и двете се случват", казва авторът Адам Клайнбаум за Business Insider. Но авторите не се интересуват от тези тенденции. Всъщност те вярват, че откритието е положително, защото близките приятели с подобна мозъчна активност "могат да бъдат възнаграждаващи и стимулиращи един друг, защото укрепват собствените си ценности, мнения и интереси".

И така, какво следва? Планирайте филмова вечер с най-близките си приятели и вижте как сте в синхрон. Обзалагаме се, че и двамата ще се търкаляте на пода от смях или споделени емоции, защото това правят най-добрите приятели.


 

Коментари към "Близките приятели споделят едни и същи мозъчни особености, казва науката":
Най-четени
Април 2020 ще бъде най-лошият месец за тези три зодии: Април 2020 ще бъде...

Кои зодиакални знаци ще имат...

19:15 | 04-01-20| Виж цялата статия
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg