Брашно от овес – 5 здравословни предимства

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

Независимо дали имате алергия към глутена или непоносимост към глутен, или просто следвате безглутенова диета по други причини, овесеното брашно е един безопасен избор за вашите рецепти. Всъщност, това е едно от най-добрите безглутенови брашна, които можете да използвате, защото е пълно с основни хранителни вещества. Овесеното брашно съдържа фибри, протеини, манган, селен, фосфор, магнезий, желязо, калий и цинк, наред с други хранителни вещества. Благодарение на богатия си вкус на ядки, овесеното брашно може да се използва в много рецепти, включително печени изделия като например бисквити. Проучванията показват, че по-малко от 1% от пациентите с целиакия(глутенова ентеропатия)могат да проявят реакция към голямо количество овес в диетата си, което предполага, че овесеното брашно е безопасен избор, когато става въпрос за безглутенови брашна. Ползите за здравето от овесено брашно включват по-ниски нива на холестерол, понижено кръвно налягане, намален риск от сърдечни заболявания и способността да подпомага лечението на диабета.

Ползи за здравето от овесено брашно

1. Намалява риска от сърдечни заболявания

Благодарение на фибрите, които съдържа, ползите за здравето от овесено брашно включват намален риск от сърдечни заболявания. Проучванията показват, че приемът на фибри е свързан с намален риск от коронарна болест и сърдечно-съдови заболявания. Овесът съдържа както разтворими, така и неразтворими фибри, които могат да помогнат да се гарантира, че сърдечно-съдовата система работи гладко.

2. Понижава нивата на холестерола

Ползите за здравето от овесено брашно включват способността за понижаване нивата на холестерола. Той съдържа бета-глюкан, който работи за намаляване на общия серумен холестерол, както и лошият холестерол. Овесеното брашно има способността да ограничи абсорбцията на холестерол. Бета-глюканът помага за отпускане на артериите и намалява LDL - лошият холестерол с около 5-10%.

3. Подпомага контролирането на диабета

Ползите за здравето от овесено брашно включват способността да помага на диабетиците да управляват симптомите на диабета. Според научен преглед от 2015 г., консумацията на овес е успяла да намали значително концентрацията на кръвната захар на гладен стомах, общия холестерол и LDL холестерола. Проучването предполага, че овесеното брашно може да бъде полезно допълнение към диабетната диета, за да помогне на диабетиците да контролират кръвната захар и липидните профили.

4. Намалява кръвното налягане

Ползите за здравето от овесено брашно включват способността за естествено понижаване  нивата на кръвното налягане. Проучванията показват, че добавянето на овес към вашата диета може да помогне за намаляване на кръвното налягане при хора с лека или гранична хипертония. Ползите за здравето от овесено брашно включват и намаляване на систолното кръвно налягане (на изтласкване на кръвта, първата цифра, напр.  От 140/80), както и намаляване на диастолното кръвно налягане (на пълнене на сърцето).

5. Увеличава засищането

Ползите за здравето от овесено брашно включват повишена ситост. Точно както купата овесена каша за закуска, овесеното брашно може да ви помогне да се чувствате сити, докато дойде време за следващото ви хранене. Проучванията показват, че ползите за здравето от овесено брашно включват повишена ситост благодарение на съдържанието на фибри. Изследването, публикувано в European Journal of Clinical Nutrition, установило, че овесената каша е номер едно сред храните за закуска по отношение нивото на ситост.


 

Коментари към "Брашно от овес – 5 здравословни предимства":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg