Български артист преобрази пешеходните пътеки в Мадрид

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Пешеходните пътеки обикновено са доста скучни. Те със сигурност имат жизнено важна функция, но са лишени от въображение бели линии, пресечени от сивите ивици на асфалта. За българският артист Христо Гелов, обаче кръстовищата и прелезите изобщо не са скучни места. Не и когато приключи работата си върху тях.

Художникът превръща прелезите в Мадрид в цветни произведения на изкуството, използвайки ярки цветове и геометрични фигури. Проектът е наречен "Funnycross" (забавно пресичане). Гелов  вдъхва живот на остарелите и изхабени пешеходни пътеки, което неминуемо се отразява ина целия градски пейзаж.

 

Проектът няма само естетическа стойности, чрез него, артистът се надява да подобри осведомеността , както на пешеходците , така и на шофьорите с подчертано оцветените пешеходни пътеки. 

Христо Гелов е български художник и визуален артист, който от 20 години живее и работи в Испания. Той се занимава с широк спектър дигитални изкуства- анимация, мултимедия и инфографика, телевизионен и моушън дизайн, а напоследък се заема и с визуална и медийна комуникация. Той е от онези българи, които благодарение и на талант, и на усилия трупат успехи и награди, за съжаление основно извън България. Гелов печели голяма награда на конкурс Макларън „Wall to wall” (в чест на режисьора и експериментатор Норман Маклърън, носител на Оскар) на Дигиталната пролет в Монреал.

 

На 12.05.2016 г. Христо Гелов откри изложба със своя баща (Никола Гелов) в залите „Рафаел Михайлов” във Велико Търново. Изложбата беше придружена от мапинг по фасадата на сградата. Десет поредни вечери  по нея се въртяха видеоинсталации, създадени от Гелов.

Автор: Ани Венкова


 

Коментари към "Български артист преобрази пешеходните пътеки в Мадрид":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg