Бягане: идеалният спорт!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Спорт

Джогингът ще ви направи по-здрава, по-красива и по-щастлива!


Позната ли ви е следната ситуация: Много ви се иска да оформите фигурата си, да спортивате активно, да сте по-тонизирана... Така и не сте се записали обаче при треньора, от онзи страхотен фитнес клуб, покрай който минавате всеки божи ден, например! Просто, защото не ви остава достатъчно време за тренировки.


Избягайте от проблема и то буквално! Според специалистите джогингът е идеалният спорт за всички хората с натоватено ежедневие, защото действа успокояващо и предлага много голяма мобилност. Сами решавате кога, колко време, къде и колко бързо да бягате. Това правило важи с пълна сила при хората, чиято работата е свързана с повече мисловна дейност. А според учени от Страдфорския университет бягането удължава живота и отлага признаците на стареене с цели 16 години. Звучи страхотно, нали! Затова чрез нашия малък джогин гайд ще се опитаме да ви представим какви са останалите му предимства и да ви помогнем да извлечете максимален ефект от него.


Предимства
1. Всички спортовете, свързани с бягането, подобряват цялостното здравословно състояние на организма. Практикуването на джогинг стимулира метаболизма и поддържа мускулната маса и в доброто състояние на сърцето и белите дробове.

2. Бягането спомага за отслабването. Докато го практикувате, можете да изгорите повече калории, отколкото при почти всеки друг спорт – около 500 калории, ако бягате със средна скорост от 10 km/h. А за 30 минути можете да изгорите 30% мазнини от тялото си, ако спазвате същото темпо и дишате правилно за.

3. Благодарение на този спорт лесно ще се сдобиете с красива фигура. Сигурно знаете, че плуването е най-добрият начин за оформяне на тялото. Това е така, защото то активира действието на всички мускули в тялото. Е, с бягането нещата стоят почти по същия начин като изключим няколко мускула и фактът, че не ни трябват бански. Освен това то е чудесен избор, ако искате да изправите на стойката си, защото ни учи да държим гърба в изправено положение, въпреки непрекъснатите движения на таза.

4. Джогингът ни прави щастливи! Той е чудесно средство за справяне със стреса и напрежението. Този вид натоварване стимулира отделянето на адреналин и ендорфин в тялото, и така ви помага да се чувствате не само по-енергични, по-позитивно настроени и удовлетворени, но и по-еуфорични.

Играй по правилата
Вярно е, че споменахме колко либерален спорт е бягането, но все пак и той си има няколко тънкости, които е добре да знаете.

1. Най-важният атрибут, който ви трябва, за да стартирате акция „Джогиг” и да стигнете безпроблемно до финала й, са правилните обувки. Така че, обърнете внимание на следните критерии, когато си търсите идеалните обувки.

  • Точен размер – обувките, трябва да прилягат добре на крака, за да не ви създават проблеми като изкривяване на стъпалото, например. 
  • Сигурност – моделът, който ще предпочетете, трябва да е направен от устойчив материал и да не се хлъзга лесно.
  • Удобство – в този случай всичко зависи от вашите усещания.
  • Иновации – можете да се възползвате се от най-новите технологии и да заложите на „дишаштите” модели, така ще предпазите краката си от изпотяване и ще се чувствате по-комфортно.

2. Бързай бавно! В превод това означева да започнете с по-леко и ненатоварващо темпо и постепенно да го усилвате. Като начало можете само да вървите бързо или пък да бягате за около 15 минути.В противен случай, рискувате не само да получите мускулна треска, но и да се откажете от начинанието си почти моментално.

3. Не пропускайте и загрявката – например подскачайте няколко минути на едно място, разтегнете ръцете и краката, и свийте коленете няколко пъти.

4. В края на тренировката отново не пропускайте движенията за разтягане и фазата на почивка. Това е най-сигурният начин да предотвратите евентуална мускулна треска след това. Обърнете внимание на следните точки:

  • Успокойте топката постепенно – след като сте приключили с бягането, не спирайте рязко, а ходете по-бавно в продъкжение на няколко минути.
  • Направете няколко движения за разтягане.
  • Изчакайте малко и след това пийнете повечко вода, за да компенсирате загубата на течности в организма.

Съвети за мотивация
Добрата мотивацията е от първостепенно значение, за да се справите добре с каквото и да било. Джогингът не прави изключение и най-важното всъщност е да го превърнете преди всичко в удоволствие. Така че запознайте се с нашите мотивационни тикове за приятно бягане, които могат да са ви от полза:

1. Добрата новина е, че сега е пролет – най-прекрасният сезон от годината, а и най-подходящият за джогинг сред природата. Постарайте се да си намерите някоя красива алея, по възможност в близкия парк, която да се превърне в любимото ви място за бягане.
2. Вземете си MP3 плейър с вас, но преди това си направете една спортна плей листа с музика, която да подхожда на темпото ви за бягане.
3. След джогинга се възнаградете с нещо дребно, за добре свършената работа в полза на вашето здраве и красива фигура.
 


 

Коментари към "Бягане: идеалният спорт!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg