Внимавайте с диетите

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Хранене

В стремежа към хубава фигура, повишаване на самочувствието, е възможно хората да прибегнат към диети, които съвсем не са безопасни.

Ако наистина искате да остслабнете, съобразявайте се с индивидуалните характеристики на организма, и, не го изтощавайте дотам, че да навредите на здравето си.

Станалата хит – лимоновата диета бе нездравословно приложена от жени във всяка възраст, втурнали се за промишлено количество лимони, обсебени от свръх мечта за стройна фигура.

Оказва се обаче, че въпросната лимоновата диета може да е много опасна. На това обръща внимание д-р Петър Атанасов, шеф на клиника по вътрешни болести в “Пирогов”. Въпросната диета изпратила в болница 34-годишна жена, която дори стига до интензивното отделение на голяма столична болница, тъй като имунната й система била толкова разклатена, че стари хронични заболявания са се обострили и докторите се борят за живота й.

Родителите на тийнейджърка от пловдивска езикова гимназия се налага да повикат Бърза помощ, след като заварили дъщеря си припаднала.

Момичето от седмица карало само на топла вода с лимонов сок, за да свали до абитуриентския си бал поне 4 кг и влезе в балната си рокля.

Спешният екип установил, че кръвното на девойката е паднало опасно надолу, а нивото на кръвната захар е на минимално допустимата стойност.

За опасната диета съобщиха и медици от почти всички спешни центрове в страната.

Щo ce oтнacя дo лимoнeнaтa диeтa, тя може да e пoлeзнa зa пpoчиcтвaнe нa opгaнизмa, нo това не означава, чe тpябвa дa ce глaдyвa и дa ce ĸapa caмo нa вoдa и лимoни.

Лимонът всъщност е богат на витамин С и полезен за премахване на натрупванията в храносмилателната система. Има свойството да нормализира процеса на усвояване хранителните елементи и обмяната на веществата. Помага за премахване шлаките и натрупаните токсини в организма, уточняват специалистите по хранене.

Въпросът е обаче, че желаещите да отслабнат с помощта на лимони трябва непременно да гладуват, което те правят на своя глава.

По време на тази диета е добре човек да се храни умерено, а не само да залага на топла вода с изцеден лимонов сок сутрин на гладно.

По-слабите хора например рязко свалят кръвното, имунните им сили падат, те стават вяли, отпуснати, уморени.

Или, с други думи, е добре, когато се предприемат подобни начини за борба с килограмите, да се вземат предвид рисковете, здравословното състояние, за да се прецени реално дали можем да навредим по-скоро на организма.

Например, при такава диета, трябва да се има и предвид, че ако човек не изплакне зъбите си след изпиване на лимона, може да ги увреди.

Подобна диета не е препоръчителна и за хора, които страдат от стомашно-чревни проблеми, защото може да обостри язви, колити и гастрити.

“Идеална диета за отслабване не е измислена. Ако имаше такава, всички щяхме да я знаем, а откривателят є щеше да е удостоен с Нобелова награда”

Причината да няма универсална диета според нея е, че организмът е умна биологична машинка и след най-много 2 седмици намира механизми, с които да противодейства на която и да е иначе прекрасна диета за отслабване. Това е свързано с борбата за оцеляване.

Ако непрекъснато сваляме килограми с някаква диета, рискът за здравето и живота ни би бил голям. Като свършат мазнинките в тялото ни, започват да се топят мускулите, в това число и мускулът на сърцето. Накрая – инфаркт.

Затова препоръчвам умното, дозирано хранене с качествени продукти. Без ненужно въздържане от някои от тях, но и без лакомо поглъщане на големи количества храни", категорична е известната диетоложка проф. Донка Байкова.

Вижте още:

4 мита за навици при диети 

5 полезни свойства на лапада


 

Коментари към "Внимавайте с диетите ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg