Внимание с енергийните напитки

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

Когато съдържат голямо количество кофеин, енергийните напитки могат да променят начина, по който бие сърцето.

Това установил екипът от университета в Бон, след като направил снимки на сърцето на 17 души един час, след като пили енергийна напитка.

На участниците била дадена напитка, съдържаща 32 милиграма на 100 милилитра кофеин и 400 милиграма на 100 милилитра от друго химическо вещество, таурин.

Оказало се, че свиванията са по-силни след изпиването на напитката.

"Досега не знаехме точно какъв е ефектът от тези енергийни напитки върху функционирането на сърцето. Количеството кофеин е до три пъти по-голямо, отколкото при другите кофеинови напитки като кафето или колата", отбелязва изследователят д-р Йонас Дорнер.

"Установихме, че консумирането на енергийни напитки има краткосрочни последици за свиването на сърцето. Не знаем точно какви и дали това по-силно свиване на сърцето влияе на ежедневната дейност или на атлетическите резултати", казва д-р Дорнер.

Не е известно и влиянието върху хората със сърдечно заболяване.

Все пак има много странични ефекти, свързани с приемането на голямо количество кофеин. Те са учестяване на сърдечния ритъм, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане и в най-тежките случаи припадък или внезапна смърт.

Затова специалистите обърнаха внимание децата и хората с определени здравословни проблеми, с нередовен сърдечен пулс, да избягват енергийните напитки.

Вижте още:

5 навика на жените с кеасива кожа и коса 

Грейпфрут за стройна фигура


 

Коментари към "Внимание с енергийните напитки ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg