Всичко, което трябва да знаете за семената от чиа

Влез през Facebook
Вход | Регистрация




 
Хранене

Семената от чиа са малките черни семена от растението "Salvia hispanica", член на семейството на ментата, което идва от Централна и Южна Америка.

Легендата разказва, че древните ацтеки и маи използвали семената от чиа като източник на енергия.

Хранителни ползи от семена от чиа

Семената на Чиа са богати на фибри и ще ви държат сити за по-дълго време.

25 грамова порция семена от чиа съдържа около 9 грама фибри.

Препоръчителното дневно количество фибри е 30g, така че включването на 25 грамова порция семена от чиа всеки ден може да бъде полезно за вас.

Това е така защото фибрите са важни за здравата храносмилателна система и много от нас не достигат препоръчителната дневна доза.

Омега-3 мастните киселини са известни със своите противовъзпалителни ефекти, както и с повишаване на мозъчното и сърдечно здраве.

Семената от чиа съдържат омега-3 киселини в растителната форма - алфа-линоленова киселина (ALA), което ги прави ценна храна за вегани и вегетарианци.Те също така са сравнително богати и на протеини и осигуряват редица аминокиселини.

Комбинацията от мазнини, протеини и фибри означава, че семената се усвояват сравнително бавно, осигурявайки дълго, бавно освобождаване на енергия, за да поддържат нивата на кръвната захар стабилни.

Семената са богати и на минерали като калций и магнезий и микроелементи като манган, който помага за създаването на ензими.

Помагат ли при отслабване?

Няма значителни доказателства, които да подкрепят твърдението, че яденето на семена от чиа ще доведе до загуба на тегло.

Съдържанието на фибри в чиа семената и способността им да ви държат по-сити определено може да ви накара да ядете по-малко.

Въпреки това, ако целите загуба на тегло, приемането на семена от чиа е малко вероятно да има значителен ефект.

Семената чиа заздравяват костите

Ползите от семената от чиа се дължат на съдържанието на калций и други микроелементи, известни с ролята си в здравето на костите.

25 грама порция семена от чиа съдържа 157мг. калций, което е дори повече от съдържанието в 100мл.  мляко.

Намаляват риска от диабет и сърдечни заболявания?

Семената на чиа съдържат фибри, протеини и ненаситени мазнини - всички от които са известни като поддържащи здраво сърце и стабилни нива на кръвната захар.

Някои изследвания показват, че семената от чиа могат да бъдат полезни за пациенти с наднормено тегло и  диабет тип 2.

Въпреки това, няма убедителни доказателства, които да предполагат, че семената от чиа могат директно да намалят риска от сърдечно заболяване или диабет.

Като част от балансирана диета, семената от чиа могат да допринесат за общото здраве, а други фактори за начина на живот, като редовните тренировки и здравословният хранителен режим, са по-склонни да имат ефект.

Странични ефекти от яденето на семена от чиа

Има много малко съобщени странични ефекти от яденето на семена от чиа - като цяло те се понасят добре от организма.

Тъй като те са малки семена, консумирането на твърде много може да причини запек, така че е важно да се пиете достатъчно количество вода.

Има ли значение, ако ги ядете сурови, накиснати, варени или смлени на прах?

Семената от чиа имат неутрален вкус в сравнение с по-наситените вкусове от тиквени семки и семена от коноп.

Популярният начин за приемането им е да ги накиснете във вода или мляко и да ги поставите в хладилника за поне 2 часа или за през нощта.

Семената абсорбират течността и да образуват гел, който наподобява текстура на тапиока и е известен като "чиа пудинг".

За да добавите аромат, можете да опитате да накиснете семената в плодово мляко, плодов сок или като добавите подправки като канела, джинджифил или малко мед.

Накиснатите семена от чиа могат също да се използват като сгъстяващ агент за супи и яхнии, а смлените семена могат да се използват като заместител на яйца при печене.

Изпичането на семената от чиа обаче разкрива истинския им вкус и променя тяхната текстура.

Препечените семена добавят хрупкавост към салатите или върху зърнени закуски, но се уверете, че фурната или плочата е на ниска температура и поставете семената в тава, като се уверите, че не ги прегаряте, тъй като това разгражда маслата в тях и променя вкуса.


 

Коментари към "Всичко, което трябва да знаете за семената от чиа":
Най-четени
Точно навреме за летните забавления: Лесна и свежа, охлаждаща, домашна мъгла за кожа Точно навреме за...

Овлажняващ и охлаждащ продукт...

17:53 | 08-12-19| Виж цялата статия
 
Как да си направите натурален грим и защо трябва да смените закупения Как да си направите...

Рецепта за очна линия, сенки,...

18:00 | 08-13-19| Виж цялата статия
 
Не просто тропически плод: лечебните ползи от ананаса за цялото ви тяло Не просто...

Незаслужено пренебрегван...

17:01 | 08-14-19| Виж цялата статия
 
Хранителните предимства на ваниловите шушулки за ума и настроението Хранителните...

Ванилията е богата на манган,...

17:24 | 08-21-19| Виж цялата статия
 
10 съвета за по-cияйна коса 10 съвета за по-cияйна...

Вижте кои са те!

17:37 | 02-26-19| сияйна коса...
 
Юпитер става директен и най-накрая ще мислим ясно Юпитер става...

Край на ретроградния Юпитер

12:22 | 08-15-19| Виж цялата статия
 
Салатен дресинг с тахан Салатен дресинг с...

Лесен, бърз и полезен сос за...

11:03 | 03-30-19| Виж цялата статия
 
Домашни маски за лице за кожа предразположена към акне Домашни маски за...

  За бързо и лесно...

11:57 | 04-01-19| домашни...
 
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg