Да бъдете приятелка като по учебник може да е лошо за връзката ви

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно

Излиза, че ако се правите на гадже като по учебник може не само да е лошо за вашето психическо състояние, но и също така за връзката ви.

Според ново проучване, проведено от учени в Университета в Бингхамптън, ако сте супер позитивни, когато получавате емоционална подкрепа от вашият партньор, ще бъдете много стресирани. Както всички знаем, обаче, стресът никога не е добър за връзката ви.

Учените поискали от 65 женени двойки да дискутират стресовите фактори в живота си – такива, които съществуват извън връзката им, като работа или пари, например. Преди и след всеки разговор, учените взели проби от слюнката на всеки партньор и тествали за нивото на кортизол. Кортизолът е хормон на стреса в тялото ни, който се увеличава в кръвта ни, когато се чувстваме стресирани и притеснени. Той е също и хормонът, който ни кара да ядем прекомерно, когато сме стресирани.

Учените открили, че когато съпрузите предложили позитивна подкрепа на жените си по време на разговора, нивото на кортизол се понижило, което е разбираемо.

Но ето и интересното: Когато жените отвърнали „позитивно“ на подкрепата на съпрузите си, нивото на кортизол се увеличило. Това значи, че опитите да бъдете „перфектното“ гадже и да реагирате позитивно на подкрепата, която получавате може да ви докара огромни нива на стрес.

Ето и къде проучването става ОЩЕ по интересно: Когато жените реагирали „негативно“ на подкрепата, която получили, нивото им на кортизол се понижило, а съответно и нивото им на стрес.

„Интересното откритие, което направихме, е че нивото на кортизол се променя само и единствено в жените и техните дискусии.“ – каза Хайл Файвкоут, бивш студент в университета, който използвал резултатите от проучването за неговата дисертация.

Като цяло, да се преструвате, че сте позитивно настроени, когато получавате подкрепа ви стресира повече, отколкото, когато показвате истинските си чувства. В клинични интервенции, двойките често се „тренират“ да реагират позитивно на подкрепа, но това проучване показва, че понякога давайки съвет на партньора си може да бъде по-лошо отколкото да помогне.

Никол Камерът, асистент професор по Психология в Университета в Бингхамтън, твърди, че понякога просто трябва да мълчим и да слушаме.

„Представете си, че един съпруг дава съвет на жена си, когато тя има проблем. Въпреки, че съветът е нормалното нещо в тази ситуация, той може и да не е от помощ в дадения момент; може би тя иска просто някой да я изслуша. Ситуацията може и да е обратната – такава, в която съпругът по-скоро слуша, а жената иска да получи съвет. И двете неща са позитивни, но едното ще има по-добър ефект от другия."

Тя твърди, че двойките, ходещи на терапия често остават в същото състояние, въпреки че са следвали напътствията на терапевта си. Също така, тя вярва, че проучването на хормоните на стреса, като знак за промяна е интересно, защото наистина може да се види как тялото реагира на дискусии.


 


 

Коментари към "Да бъдете приятелка като по учебник може да е лошо за връзката ви":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg