Да си слаб e било по-лесно през 80-те

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Тенденции

Ако ви е омръзнало от постоянни диети и изтощителни тренировки, а стрелката на кантара е залепнала на една позиция, може да си отдъхнете – причината може и да не е във вас. Проблемът може да е във времето, в което живеете.

Скорошно изследване, публикувано в журнала Obesity Research & Clinical Practice, твърди, че за възрастните днес е по-трудно да поддържат същото тегло като на възрастните преди 20 до 30 години, дори при еднакъв прием на храна.

Да си го кажем простичко – през 80-те години са си хапвали точно колкото и ние днес, но са били по-слаби от нас.

Авторите на изследването са наблюдавали данните от диетата на 36 400 американци между 1971 и 2008 година и данните от физическата активност на 14 419 души между 1988 и 2006 година. Те групирали данните според количеството храна и физическа активност, възраст и индекс на телесното тегло.

Така открили изненадваща корелация – през 2006 година дадено лице изяжда  еднакво количество калории с едно и също съдържание на макронутриенти като протеини и мазнини, и се упражнява точно колкото и човек на същата възраст през 1988, но има с 2,3 пункта по-висок индекс на телесното тегло. Това означавам че е с около 10% по-тежък, отколкото са били хората през 80-те години, които са се хранели  и тренирали по същия начин.

„Ако в момента сте на 25, трябва да ядете по-малко и да тренирате повече от тези възрастни, за да се предпазите от напълняване“, казва Дженифър Кук, професор по кинезиология и здравни науки в York University в Торонто.

Учените посочват три различни фактора, които може да оказват влияние върху способността на възрастните днес да останат слаби.

На първо място хората са изложени на повече химикали, които могат да предизвикват покачване на теглото. Пестициди, субстанции в опаковките на храната и какво ли още не може да влияе върху хормоналните процеси и да си „играе“ с натрупването и изгарянето на излишните килограми.

На второ място учените посочват драстично нарасналата употреба на лекарства в сравнение със 70-те и 80-те години. Антидепресантите са едни от най-широко предписваните лекарства в момента в Америка.

И накрая, Кук и другите учени, провели експеримента, смятат, че микробиомите в тялото може да са се променили от 80-те години до днес. Добре известно е, че някои видове чревни бактерии влияят върху качването на килограми и затлъстяването. Американците, например, се хранят с повече месо, а животните пък поглъщат хормони и антибиотици, за да растат по-бързо.

Според учените фактът, че теглото ни се влияе от фактори, които са извън нашия контрол, е предпоставка всички ние да бъдем по-толерантни към всякаква форма на човешките тела, да не наричаме мързеливи хората с наднормено тегло. Не такъв е случаят.


 

Коментари към "Да си слаб e било по-лесно през 80-те":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg