Депресия под елхата или защо на някои от нас празниците не носят радост

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Сама вкъщи

Защо на някои от нас празниците не носят радост? Защото през този период по-остро се понася самотата, както и безпаричието. За онези, които са загубили през годината близък човек, новата година предизвиква трудно преодолима носталгия.

Други са обхванати от невесели мисли за бързотечното време, за несбъднатите надежди и рухналите мечти и очаквания.

От натрупаната към края на годината умора някои не издържат допълнителния стрес, свързан с подготовката на празниците - трябва да се успее навсякъде, да се предвидят подаръци, да се пазарува, готви и т.н.

Ние очакваме да имаме един "идеален" празник. Много хора очакват на тази Нова година всичко да бъде необичайно, ярко, красиво, съвършено. Затова традиционият празник им носи раздразнение и разочарование. Все същите играчки, елха, същите салати, пиене, баница с късмети, шампанско, пожелания.

Ние възлагаме големи надежди на коледните празници. Надяваме се те не само да разчупят делничната рутина, но и да да компенсират всичко лошо, което ни се е случило през годината., да ни вдъхнат надежда и изпълнят с радост. Очакваме всички в семейството ни да са по-добри и загрижени за нас, да получим много поздравления и хубави подаръци, изобщо около нас да е весело и да сме щастливи. Радио, телевизия и вестници ни заливат с новогодишни новини, реклами се стараят да събудят в нас желание да пазаруваме, да празнуваме, да се веселим, показват ни приказно щастливи хора сред любими и близки, които си подаряват страхотни подаръци.

Реалността често пъти не оправдава очакванията ни и тогава идва разочарованието. Радостта изчезва в един миг. Освен това всеки празник събужда и спомени за отминали празници. Детският спомен за една чудна Коледа трудно се преодолява.

Когато започнем да правим сравнения с онова, което е било и което няма да се върне, рискуваме да изгубим радостта си от това, което преживяваме в момента. Сравнението поражда неудовлетворение и още по-голямо разочарование.

За да имаме един хубав празник, не бива да си създаваме нереалистични очаквания. Да не зацикляме в сравнения.

Понякога потиснатото настроение обхваща хората, когато свършват празниците. След мързелуването и веселието преходът към работните делници е особено болезнен. Отново си спомняме несвършеното, отложените грижи и проблеми, затихналите конфликти. А да не говорим за финансовите проблеми след празниците, които стават толкова актуални.

Ако вече сте забелязали, че предстоящите новогодишни празници не събуждат във вас ентусиазъм и настроението ви не е много весело, може би някои съвети ще са ви от полза. Те могат да ви се сторят банални, но понякога не ни достигат най-дребни неща, за да се почувстваме по-щастливи.


Планирайте празника предварително, без да изчаквате последната минута. Ако вече сте закъснели, постарайте се добре да разпределите времето, което ви остава до празника. Помислете кого искате да поздравите, в каква компания искате да посрещнете Нова година, какво и откъде трябва да купите.


Не се опитвайте да направите всичко на най-високо ниво. Не се опитвайте да свършите всичко сами. Хората около вас в повечето случаи искат да помогнат и са готови да се включат в подготовката. Разпределяйки задачите сред приятелите и семейството, подготовката става много по-управляема.

Повечето хора са с фиксирани доходи. Определете предварително сумата, която ще похарчите за подаръци и се придържайте към нея. Не изпитвайте вина, ако не можете да си позволите скъпи подаръци за най-близките и любими хора. И не забравяйте да предвидите в бюджета си всички разходи за хранителните продукти, които ще са ви необходими за празничната трапеза и дните след нея. Преразходът ще ви изпълни с тревога след празниците.


Помислете доколко реални са вашите очаквания от предстоящите празници. Как си представяте идеалното посрещане на Нова година? Какво от този идеален празник можете да осъществите реално? Съобразете го със своето темпо и възможности. Организирайте времето си.


Забравете миналото. Не бъдете разочаровани, ако празникът не се получава такъв, какъвто сте свикнали да бъде. Признайте си, че животът внася промени. Празниците не е задължително да са като в "доброто старо време", за да са приятни.


Ако старите новогодишни традиции ви се струват скучни и са ви омръзнали до болка, измислете нови. Всеки празник се състои от традиции и ритуали, които с времето придобиват за нас особено значение.


Опитайте се да се потопите в празничната атмосфера на града, в който живеете, да получите удоволствие от една разходка по украсените улици и магазини, посетете някакъв новогодишен концерт или представление.


Общувайте повече с децата - с тяхната жизнерадост и непосредственост ще си спомните предишното си усещане на радост от посрещането на празника.


Прекарайте празниците с хора, които ще ви подкрепят и ще се грижат за вас. Създавайте нови приятелства по време на празниците, само ако сте сами в необичайни обстоятелства.


Ако в празничната нощ се почувствате разтревожени и неспокойни, дайте си почивка, усамотете се. Намерете тихо местенце, където да се отпуснете и да презаредите батериите си. Другите ще бъдат толкова погълнати от това, което става, че вероятно дори няма да усетят отсъствието ви.


Празничните дни предполагат и пълни трапези с много вкусни неща, но все пак имайте мярка. Не пийте прекалено, доказано е, че алкохолът е депресант.


Ако се чувствате потиснати, намерете с кого да поговорите за това. Борете се с желанието си да се изолирате от другите и затворите в себе си. Не се стеснявайте да помолите за подкрепа, ако ви е тежко. Не се опитвайте да отричате или да скриете чувството си на тъга. Много често възможността да споделите с някого какво изпитвате може да ви помогне.


Зарадвайте някого: помогнете на някой друг да се почувства празнично. Спомнете си забравени приятели, вземете участие в благотворителност. Радост може да се почувства само, когато я споделите с другите.


Намерете време за себе си! Не посвещавайте цялото си време на мероприятия със семейството и приятелите си.


И кой ви е казал, че точно на Нова година трябва да правите личната си равносметка? Времето ще постави нещата по местата им. Затова просто се наслаждавайте на празниците, гледайте любимите си филми и ходете на гости!
 

Източник: margaritta.dir.bg


 

Коментари към "Депресия под елхата или защо на някои от нас празниците не носят радост":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg