Десет причини, поради които изхвърлянето на непотребните вещи от дома ви може да промени живота ви към по-добро

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Съвети

С наближаването на студеното време, повечето от нас прекарваме доста време на закрито. Особено непосредствено преди празниците. Да се радваме на уюта на дома си, когато е студено и сиво или бяло навън е едно от малките удоволствия на живота, но в същото време  ако домът ви е пълен с вещи, не можете да се отпуснете напълно и да релаксирате.

 Нека да изчистим домовете и сърцата и умовете си за на прага на новата 2017! Не можете да си представите колко  положителен ефект може да има това върху живота ви. Ето десет причини, поради които изхвърлянето на непотребните вещи може да служи като отлична терапия  и за ума, и за тялото.

1.Разхвърляния и затрупан дом може сериозно да повлияе на вашето здраве

 

Да започнем в обратен ред. Защо не е хубаво апартамента ви да е претрупан? Оказва се, че  негативните ефекти от претрупването на пръв поглед могат да бъдат много по-сериозни, отколкото си мислите. Излишъкът на вещи може да окаже въздействие върху психическото и физическото ви благосъстояние. Наред с другите неща, той може да предизвика безпокойство, да наруши съня ви, да намали концентрацията ви и да увеличи оксидативния стрес. Това е една неприятна комбинация от неща, които искате да избегнете.

2.  Разчистването на непотребните вещи ще проясни ума ви

Ако  дома ви е „в криза”, той вероятно е отражение на хаоса в подсъзнанието ви, нарушаване на способността ви да останете фокусиран. Хаоса ограничава и способността ви да обработвате информация. Разчистването но непотребните вещи във физическото пространство може да ви помогне да разчистете ума си. Когато разчистите дома си се чувствате по-лек и има повече място да дишате.

Като започнете да се отделяте от материални придобивки и отдавате по-голямо значение на хората и преживявания, ще усетите чувство на свобода, към което може да се пристрастите.

3. Ще намали стреса и чувството на тревожност

 

Живеенето в затрупано пространство,  може психически да ви изцежда,защото е почти невъзможно да се игнорират задачи, които са останали недовършени. Това създава постоянен стрес от ниско ниво, който може да ни изпие енергията. Създава чувство на затрупване и дори може да увреди имунната ни система с течение на времето.

Стреса и тревожността може да са причинени от редица неща и изхвърлянето на непотребните вещи във вашия дом не е единственото нещо, което трябва да се прави, за да се борим с тези проблеми. Но ако това помага дори малко, задължително трябва да се опита.

4. Разчистването вкъщи подобрява функционирането на храносмилателната система

Организирането на пространството може да доведе до изчезването на симптоми като подуване на корема, рефлукс, лошо храносмилане и възпалиение.Tова може да се дължи на връзката между червата и мозъка: когато нивата на стрес намаляват и умът ви става по-малко претрупан, тялото ви има повече енергия и по-малко оксидативен стрес. Процеса на детоксикация функционира добре, и  микрофлората е в равновесие - всички тези прекрасни хранителни вещества, които слагате в тялото си се абсорбират и са  доставени на правилното място. Вашата антиоксидантна защита също ще се подобри.

5.  Разчистването на непотребните вещи помага да се отървете от вредните патогени в дома си

Безпорядъкът в домовете позволява също натрупването на прах, мръсотия, косми от домашни любимци и мухъл. Патогените и токсините, които се съдържат в тези неща могат да бъдат катастрофа за нашето здраве, да причинят алергии, респираторни заболявания, възпаления, оксидативен стрес и в крайна сметка хронично заболяване. Вие може  дори да не осъзнавате, че страдате от ефектите на тези алергени, докато не изчистите вашата среда.

6.  Ще имате повече време

 

Едно проучване, проведено от Националната асоциация на професионалните организатори е изчислило, че средният американец прекарва една година от живота си в търсене на изгубени или разместени предмети. Така, че малко сериозно почистване може буквално да ви върне живота! Друго проучване, проведено от Националната асоциация за сапун и почистващи препарати изчислява, че ако се отървем от излишъка може да елиминираме до 40% от домакинската работа.

7.  Разчистването може да засили приятелствата

Изследване на „Rubbermaid” показва, че половината от собствениците на жилища не биха поканили своите приятели в  домовете си, тъй като са смутени от размера на излишни вещи, които имат. Същото проучване показва, че 16% от майките с най-малко три деца не им позволяват да  канят приятели, защото домовете им са прекалено пълни с боклуци. Това е много загубено смислено време, прекарано с приятели, защото на хората им е твърде трудно да изчистят домовете си.

8. Можете да подобрите сексуалния си живот

Трудно е да се повярва, но е очевидно вярно. Едно проучване установява, че когато отношенията са обтегнати заради спорове за такива неща като затрупани пространства, дезорганизацията засяга живота ви повече, отколкото би трябвало. Конфликти от този вид могат да имат неблагоприятен ефект върху сексуалния ви живот.

9. Безпорядъкът може да ви накара да се чувствате постоянно изморен

 

Проучване на института по Неврология в Принстън установява, че хората с затрупан дом увеличили изтощението си в резултат на разширяване на умствената енергия на стреса, който е причинен от разхвърляна среда. Плюс това,  тъй като бъркотията прави съсредоточаването и обработването на информация по-трудно, се налага да изразходваме повече енергия, за да свършим ежедневните задачи.

10. Безпорядъкът влияе негативно на вашите умения за вземане на решения

Същото проучване от университета в Принстън обяснява, че знанието за и раздразнението от съществуващата бъркотия ще теглят надолу психическото състояние. Това прави фрустрацията по-вероятна, и може да ви кара вземате решения по различен начин, отколкото, когато имате ясно съзнание.

И така, има много нуждаещи се хора и домове за сираци, които вероятно имат нужда от вашите излишни вещи, занесете им ги и ги зарадвайте за Коледа.


 

Коментари към "Десет причини, поради които изхвърлянето на непотребните вещи от дома ви може да промени живота ви към по-добро":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg