Децата с тези личностни черти са по-склонни да се развиват успешно

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Ако отглеждате особено упорито дете, може лесно да се почувствате безсилни.Може да се чудите дали правите или казвате правилните неща, или да се притеснявате за това, че детето ви расте с толкова силни личностни черти. Оказва се обаче, че упоритото ви дете ще се справя добре в живота. Според проучване, публикувано от Американската психологическа асоциация, упоритите деца, които не се поддават на авторитарност, са по-склонни да станат успешни възрастни и академични личности.

Изследването

Изследователите изучавали деца на възраст между 8 и 12 години. Те оценявали всяко дете за различни личностни черти, включително академична добросъвестност, притежаване на права и неподчинение. След 40 години изследователите проверили участниците, сега възрастни, за да видят как са се развили.

Проучването установило, че децата, които са считани за упорити и се противопоставят на властта, са станали по-успешни от връстниците си. Изследователите стигнали до заключението, че като цяло децата от тази група са станали успешни в академичната сфера и възрастни с високи доходи. Оказва се, че нарушаването на правилата и неподчинението на родителския авторитет са най-добрите предсказващи знаци за високи доходи на децата в зряла възраст.

 

Докато изследването не обяснява защо има толкова силна връзка между упоритостта и непокорството при децата и високия им доход като възрастни, авторите на изследването имат своите теории. Те казват, че такива деца могат да бъдат по-конкурентоспособни в класната стая, което води до по-добри оценки.Те могат да бъдат и по-взискателни като възрастни, което може да се окаже полезно по време на преговорите за заплата и управлението на техните финанси.

Терапевтите казват, че децата със силна воля също са по-склонни да правят това, което е правилно, вместо това, което правят техните приятели. Така че като родител, ако можете да мотивирате вашето силно - волево дете да използва стремежите си към това да се справя добре в училище, детето ви може просто да се окаже мотивиран лидер, който дава добър пример.

И така, как точно да се справите с упорито дете? Следвайте съветите по-долу:

1. Чуйте децата си-поддържайте открит разговор и подхождайте към детето си по спокоен и практичен начин, вместо да се конфронтирате.

2. Не ги насилвайте- принуждаването на упоритото дете да направи нещо, е гаранция, че ще се разбунтува. Опитайте се да се свържете с него и да разберете разсъжденията му.

3. Давайте им опции- Вместо да казвате на детето си да си ляга, попитайте го коя приказка за приспиване иска да прочетете. Опитайте с възможности вместо изисквания.

4. Запазете спокойствие- Помогнете на детето си да разбере как да се държи, като му го показвате. Не превръщайте разговора в крясъци.

5. Преговаряйте- Понякога преговорите работят най-добре. Бъдете практични, но внимателни. Опитайте се да намерите решение, което да работи и за двама ви.

Възпитанието на упорито дете може да бъде трудно, но след като се научат да фокусират решителността си върху нещо положително, не можем да ги спрем!


 

Коментари към "Децата с тези личностни черти са по-склонни да се развиват успешно":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg