Добрата новина за кафето, която бременните жени биха искали да чуят

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Бременните почитателки на кафето ще се зарадват да чуят, че изпиването на една или две чаши кафе на ден не вреди на интелигентността на бебето, нито пък увеличава риска от поведенчески проблеми. Това показва най-новото научно изследване.

Изследователите от Nationwide Children’s Hospital в Кълъмбъс, Охайо, са търсели маркери на кофеина в кръвта на бъдещи майки. След като сравнили тези нива с IQ на децата и поведението на 4 и 7-годишните, те не открили постоянен модел между високия прием на кофеин и поведенческите проблеми и нивото на интелигентност.

Една от трудностите при изследването обаче било това, че поради схващането, че високата консумация на кафе води до увреждане на плода, не се намирали жени, които да се включат с готовност в изследването. То се фокусирало върху 2197 майки и техните деца в Америка между 1959 и 1974, когато кофеинът все още не е бил маркиран като високорисков.

Съветите, които бременните жени получават по отношение на кафето обаче, могат да бъдат объркващи. Някои лекари ще препоръчат абсолютното му спиране. Но някои жени, които са преминали вече през една или повече бременности, спокойно си пийват ароматната напитка. В крайна сметка американското правителство стига до заключението, че това е сфера, в която много малко се знае категорично. Умереният прием на кафе не води до проблеми за детето, но високият прием се смята за рисков. Необходими са повече изследвания и за момента разрешената доза е около 200 мг на ден, което е приблизително две чаши кафе.

 

Вижте още:

15 любопитни факта за кафето

Няколко полезни алтернативи на кафето (част 2)


 

Коментари към "Добрата новина за кафето, която бременните жени биха искали да чуят":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg