Домашните любимци са полезни за здравето!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Любопитно
В случай, че като се приберете след тежък работен ден ви посреща ближещо и обичливо създание, то много добре знаете, че домашните любимци определено могат да понижат нивата на стрес.
 
Много проучвания показват, че гушкането на домашен любимец - обикновено котка или куче, кара мозъкът да произвежда окситоцин и в човека и в животното.
 
Този чудотворен химикал има успокояващо и релаксиращо действие, което води до по-силна връзка между собственика и животното.
 
При много от случаите тази връзка може да е толкова силна, колкото и със човек, а също така и да крие много полени качества.
 
Е, могат ли домашните любимци да ни направят по-здрави?
 
Кучетата са единственият вид животно, които както човешкото дете тичат при собственика си, когато са уплашени, нервни или просто се радват да го видят.
 
Те също са единственото животно, освен хората, което прави очен контакт с хората и наистина иска да бъде с нас.
 
Котките от своя страна също могат да показват привързаност и да обичат собствениците, но често връзката не е толкова силна като при кучетата.
 
Има разбира се и изключения като котки, които имат за цел единствено да се гушкат в скута на собственика си, но все пак старата поговорка, че котките имат слуги, а кучетата господари важи с пълна сила.
 
Здравословните ползи от притежанието на домашен любимец са изключително много - от подобрена функция на сърцето до намален риск от астма и алергичен ринит, а също по-добро физическо и психологическо състояние.
 
Подобрената функция на сърцето и по-ниското кръвно налягане от части се дължат на по активния живот на собственика на кучето в следствие на разходките.
 
Разходката с кучето също така може да спомогне за по-добро социализиране, което може да подобри настроението и да намали нивата на стрес.
 
В случай, че живеете сами, домашните любимци могат само с компанията си да премахнат самотата и да окуражат чувството за отговорност, коетое нужно при грижата за друго същество.
 
Домашните любимци също така могат да намалят нивото на хормона на стреса - кортизол, което води до по-спокоен живот и благоприятен ефект върху кръвното налягане.
 
Освен по-ниското кръвно налягане и холестерол, собствениците на кучета имат и много по-ниски случаи на настинка. Кучетата също така могат да са и "ранни предупредители" за епилептични пристъпи, а също така могат и да надушват болести.
 
Много организации като Medical Detection Dogs тренират кучета, коети могат да помогнат на хора със животозастрашаващи болестни състояния като диабет.
 
Те са изключително ефективни, защото обонянието им е 10,000 пъти по-силно от това на хората.
 
Домашните любимци също така могат да научат хората с психически проблеми или аутизъм как да общуват с външния свят. Има много проучвания, които показват, че децата, които преди това не са имали домашен любимец са били заключени в собствен свят, били са некомуникативни и са стояли настрана от другите.
 
След като заформили връзка с домашния си любимец, обикновено куче или котка, родителите открили, че съвсем като по чудо децата общували по-добре с външния свят, защото станали по-общителни и по-емоционални.
 
Може би се питате дали притежанието на домашни любимци има и негативни ефекти?
 
Е, както всяко нещо има и добри и лоши страни, притежанието на домашни любимци не е изключение.
 
Смъртта на домашен любимец може да доведе до същите или подобни чувства на загуба, които изпитваме, когато загубим близък човек от семейството.
 
Това е и единствената негативна страна на притежанието на домашен любимец.
 
Колкото повече ги включваме в ежедневието си и ги оставяме да ни помагат и да бъдат наши най-добри приятели, толкова по-тежка ще бъде загубата.
 
Независимо от всичко това и фактът, че определено ще живеят по-малко от нас, то както сами виждате те не само са изключителни сладури, но могат да ни помогнат и по много различни начини.

 

Коментари към "Домашните любимци са полезни за здравето!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg