Домашно раждане – рискове и предимства!

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Майчинство

Раждането, несъмнено е едно от най–важните събития в живота на жената! Затова всяка бъдеща майка обмисля внимателно коя клиника и какъв екип от специалисти да избере за големия ден! Но днес, не малко дами предпочитат раждането в домашни условия, пред това в специализирани заведения!

От десетилетия дамите раждат в болници, тъй като те се смятат за най-безопасното място за бъдещата майка и бебето! Безспорно медицината, подходящата апаратура и лекарите са от изключителна помощ! Но през последните няколко години, все повече жени искат да родят в собственото си легло или във ваната!

Преди, този метод се считаше за изключително опасен. Но твърденията, че домашните условия крият прекалено много рискове за новороденото и майката, все повече се опровергават. В много държави домашното раждане е уредено законово и бременната е свободна сама да реши къде да роди детето си. Не са малко и знаменитостите, избрали дома пред клиниката! Сред тях са Жизел Бюндхен, Синди Кроуфорд, Деми Мур и много други.

В България този метод стана популярен преди около десетина години. Оттогава до сега дамите, родили вкъщи са над 50 (като в тази цифра включваме само регистрираните случаи).

В крайна сметка, какви са предимствата и недостатъците на този избор?

Предимства
Една от причините бъдещите майки да изберат дома е, че смятат родилния процес за естествен, а не за медицински. Те не искат други хора да решават кога и как да се случи всичко, както и да отделят бебчето от нея. Защото няма по-голяма радост от това да вземете в обятията си малкото си съкровище и сама да срежете пъпната връв. Или пък да отстъпите това удоволствие на таткото! А и обстановката определено ще ви предразположи повече от болничната стая!

Но ако вярвате, че природата си знае работата и искате да превърнете момента в наистина интимен, ще ви се наложи да се подготвяте доста дълго време преди той да настъпи!

Рискове
Все пак рискове има! Наскоро дори беше регистрирано домашно раждане с фатален край! А и за разлика от другите държави, у нас законът не разрешава медицински лица да присъстват на планирано домашно раждане! Така че, ако сте твърдо убедени, че ще прегърнете за първи път детето си в собственото си легло, е задължително да изчетете много литература по темата, както и да придобиете извести акушерски умения!

Вече има български сайтове, като www.homebirth.beinsa.info, които ще ви помогнат да научите повече как да сведете рисковете от усложнения до минимум и какво трябва да правите, за да подсигурите подходяща родилна атмосфера вкъщи.

Така че, не чакайте последния момент ако искате да сте наистина подготвена! И помислете добре дали сте готова за подобно предизвикателство! Защото то съвсем не е малко!


 

Коментари към "Домашно раждане – рискове и предимства!":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg