Думите, които ни завещаха нашите будители

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Препоръчано

След така „българския“ празник Хелоуин, искаме да ви поздравим – всички вас, скъпи сънародници, с Деня на народните будители!

 

Те са тези, които векове наред са подклаждали искрата на българското ни самосъзнание. Те ни учеха да бъдем свободен народ. Те все още ни предават опита и знанията си от класните стаи, от училището на живота...

 

На днешния ден искаме да ви припомним едни от най-ценните думи, които нашите будители ни завещаха. Избраните личности и цитати са само капка в океана от мъдрост, която всички хора, милеещи за нашата родина, ни завещаха. Някои от думите са идеалистични, други са изпълнени с патос, трети със съжаление... Но те докосват българската ни душа така, както нищо друго!  Ако дори един от тях събуди нещо в вас, това е много...


"Паисий Хилендарски

"О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език? Или българите не са имали царство и държава? Толкова години са царували и са били славни и прочути по цялата земя и много пъти са взимали данък от силни римляни и от мъдри гърци. И царе, и крале са им давали своите царски дъщери за съпруги, за да имат мир и любов с българските царе. От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история. И за това бъларите имат свидетелство от много истории, защото всичко е истина за българите, както вече и споменах. "

 

Христо Ботев

"...Нашият народ има свой особен живот, особен характер, особна физиономия, коя го отлича като народ - дайте му да се развива по народните си начала, и ще видите каква част от обществения живот ще развие той, дайте му или поне не бъркайте му да се освободи от това варварско племе, с кое той няма нищо общо, и ще видите как ще той да се устрои...."

 

Васил Левски

"Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът. И за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е, само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България!"

"За Отечеството работя, байо! Кажи ти мойте и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно."

 

Любен Каравелов

"Действие и противодействие — в това се състои сичката история на человеческото. Напред се хвъргат хората затова, за да се върнат утре или вдруги ден назад, а измъкват са назад само затова, за да са съберат със силите си и да прескокнат голямо пространство напред…"

 

Георги Стойков Раковски

"....Млади юноши! Ви, поколение днешно,

България от вас чака

в пъприще славно ви да внидите сговорно,

племе удрете лъжепророка!

Знамен азийски долу да падне ниско,

лъва да вдигнете венчана,

миру да се провикнете и ви високо:

Живи България пак славна!!!"

 

Найден Геров

"... достигнал съм до голям чин и почести, радвам се на добро име и, слава Богу, нищо не ми липсва, но никога няма да забравя 20 юли 1851 лето. Една неделя преди тоя ден гърците имаха изпит в своето главно училище, дето бях поканен да присъствувам и аз. И сега, а тогава още повече, учението в гръцките училища се състоеше само в изучаване стария гръцки език, когото накрай пак не научаваха… На тоя изпит присъствуваше цветът на пловдивските гърци начело с владиката. На всички се четеше на лицето една гордост, една предвзетост: само гръцкият език е приспособим за учение, напусто се мъчите с вашия дебел български език, вижте каква дълбока наука се крие в нашия език! След изпита аз поканих владиката с всичките присъствуващи първенци гърци да дойдат на моя изпит, на българския изпит в българското училище. На 20-й юли, св. пророк Илия Гръмовник, след божествената служба, нашето училище беше препълнено с народ, когато гръцкият владика ведно с гръцки първенци дойдоха на изпита. Разнообразието на преподаваните предмети, разбраните отговори на учениците, решението на много математически и физически задачи, точното показване на географически места слисаха присъствуващите гърци… Гръцкият владика се навъси и подкачи да пита гръцките учители защо тези предмети не се учат в тяхното училище. След изпита гърците си отидоха като попарени, те се изпокараха и промениха учителите си, а моите ученици и нашите българи тържествуваха. Тоя ден е най-радостният в живота ми ... " 

 

Вижте още: 

Славната съдба на един (не)обикновен български будител

Българският език. Още се чудим как оцеля


 

Коментари към "Думите, които ни завещаха нашите будители":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg