Единствените жители в едно призрачно чернобилско село

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

Когато става дума за Чернобил, сме свикнали да виждаме картини на разруха и пустош, места,които отдавна нямат обитатели. Но в едно малко селце, на име Редковка, което се намира в мъртвешката зона има „оцелели“. Това е историята на едно семейство, отказало да напусне дома са.

 

Михаил и Лида Масанович вече са пенсионери, но все още си спомнят онзи страшен ден през далечната 1986г. „Евакуираха ни, но ние знаехме, че ще се върнем. Не можеха да ни спрат, защото единственото, което някога сме искали е да умрем на собствената си земя, а не да се превърнем в скитници, чиито гробове никой няма да знае.“ - казва през сълзи Лида.

 

Лида е бивша медицинска сестра, която от няколко години получава пенсия от 1000 гривни, но не взема никакви помощи, заради това, че живее в замърсена зона.

 

Макар че властите изрично забранили да се консумира домашна храна от радиоактивния район, Лида и Михаил никога не са спирали да отглеждат плодове и зеленчуци в градината си.

 

„Чернобилската карта“ -  Документ, издаден на всички жители от засегнатите зони.

 

Днес двамата са на преклонна възраст, най-тежкото вече е зад гърбовете ми. Остава им само да чакат края. Там, където ще бъдат изкопани гробовете им, на които никой няма да положи цветя.  


 

Коментари към "Единствените жители в едно призрачно чернобилско село":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg