Експерти разкриват 9 различни типа интелигентност

Влез през Facebook
Вход | Регистрация
 
Из мрежата

От доста време се вярва, че всичките ни умения, успех и постижения зависят от нашата интелигентност. Според  дефиницията коефициентът на интелигентност IQ  е числото, което разкрива способностите на човека; колкото по-голяма е цифрата, толкова по-добри са способностите.

Изследванията в психологията обаче показват, че общите ни способности не могат да се определят само от” IQ”. Всъщност, уважавани изследователи като Хауърд Гарднър, психолог, са разделили човешката интелигентност на 9 различни вида, някои от които са повече, други по-малко развити в зависимост от гените и образованието ни.През 1983 г. Гарднър издава книга “Frames of mind”, в която развива “Теория на множеството интелигентности”Theory of multiple intelligences” и въпросните типове интелигентност, които по-късно разширява. Ето какви са те:

1. Интерперсонална / Междуличностен тип

 

Хората, които имат този вид интелигентност могат да разберат добре другите хора, което означава, че те са в състояние да разберат чувствата и емоциите на другите хора, както и техните мотиви.

Ето защо те са "човешки умни " и такива хора могат да си взаимодействат и да общуват с другите доста добре, както устно, така и невербално. Също така е невъзможно да скриете истинските си чувства в присъствието на такива хора, защото те превъзхождат останалите във възприемането на настроенията, чувствата и темперамента на другите хора като цяло. За учителите, политиците и социалните работници се казва, че притежават този тип интелигентност.

2. Лингвистичен/Езиков тип

 

За хората с този тип интелигентност се казва, че са "интелигентни в думите," означава, че те могат да изразят себе си лесно. Те са майстори на езиците.

Те нямат комуникационни проблеми и веднага могат да намерят правилните думи. На по-високо ниво този тип интелигентност ни позволява да използваме мета-лингвистични умения и така да разсъждаваме за смисъла на нашите думи и за използването на езика като цяло.

Младите хора, които са склонни да проявяват този вид интелигентност обикновено обичат да четат и пишат, както и да разказват истории. Професионалисти, които притежават езикова интелигентност обикновено са писатели, публични говорители, преводачи и журналисти.

3. Натуралистичен тип

 

Хората, които са "природно умни" имат натуралистична интелигентност, могат да възприемат напълно света, в който живеят, и са чувствителни към това, което се случва в тяхната среда.

Те живеят в хармония с природата и се грижат за всяка част от нея, без значение дали са други живи същества (насекоми, растения и животни) или неживи предмети (облаци, скали вода). Ловците и събирачите от далечното минало е трябвало да развият този тип, за да оцеляват. Днес такива хора обикновено са фермери, ботаници или биолози.

4. Екзистенциален тип

Хората, които притежават екзистенциална интелигентност, са смятани за "жизнено умни."

Това означава, че те са склонни да се справят с някои сериозни и по-трудни въпроси. Те прекарват много време в мислене за човешкото съществуване и за смисъла му. Те също така са склонни да се занимават с въпросите за живота и смъртта.

5. Музикален тип

Хората, които притежават този вид интелигентност са много музикални. Те са в състояние да възприемат и изясняват най-малките различия в музикалните елементи като тембър, ритъм, тоналност и звук като цяло. Хората с този тип интелигентност могат, разбира се, да пеят, композират и свирят изключително добре.

Логично, хората, които имат този тип интелигентност, са изключителни певци, музиканти, диригенти, композитори и продуценти. Смята се, че има силна връзка между музиката и чувствата и емоциите, така че хората, които са "умни музикално", също са и твърде емоционални. Подобна връзка има и между музикалната и математическата интелигентност.

6. Логически-математически тип

 

Този тип прави хората "числено умни" и им помага да решават логически и математически проблеми, да правят изчисления и сложни математически операции.

Хората, които са "числено умни" могат също да мислят логично и критично, а те обикновено са детективи, математици, физици и учени изобщо. Младите хора с този тип интелигентност обикновено са привлечени от категории и модели, както и решаване на проблеми и експерименти.

7. Телесно-кинестетичен тип

 

Хората с „умно тяло", т.е. тези, които имат телесно-кинестетична интелигентност, могат лесно да координират ума с тялото си.

Те имат много добро чувство за време и са способни бързо да реагират. Хората, които имат този тип интелигентност, обикновено са атлети, занаятчии или танцьори. Младите хора обикновено са добри във всякакъв вид физическа активност, която включва определени умения.

8. Пространствен тип

Ако показвате пространствена интелигентност, вие сте " умен в картини ". Това показва, че можете да визуализирате света около себе си и да го интерпретирате в три измерения.

Вероятно имате изящни артистични и графични умения и лесно можете да манипулирате изображения. Имате отлични пространствени разсъждения, както и мисловни образи. Ако пъзели и лабиринти са ви вдъхновявали, когато сте били млади, вероятно имате този тип интелигентност. Хората, които я притежават, обикновено са пилоти, художници и архитекти.

9. Вътрешен тип / Интраперсонална интелигентност

Ако имате вътрешна интелигентност, вие сте "умни за себе си, самостоятелно интелигентни". Вие се отличавате в самоанализ и само-оценка. Това означава, че можете да възприемате вашите мисли и емоции, както и вашите силни и слаби страни. За да го кажем по- просто, вие сте в състояние да разберете себе си дълбоко.

Това ви помага да организирате сегашния и бъдещия си живот. Вътрешната интелигентност обаче не означава, че се съсредоточавате единствено върху себе си; Вие можете да възприемате и човешкото състояние като цяло.

Ето защо хората, които проявяват този вид интелигентност обикновено са психолози, философи, и духовни лидери. Младите хора, които са самостоятелно умни са много мотивирани, но те могат да бъдат и много срамежливи.


 

Коментари към "Експерти разкриват 9 различни типа интелигентност ":
 
Copyright © 2010 BEU All rights reserved. | Colocation @ Sofia Data Center RSS BEU.bg